ECM újranyomások, New Series

girmsonti.jpgMint minden kiadó, az ECM is felült a vinyl revival vonatra, így az új megjelenések mellett a régi klasszikusokból is jött egy adag újra nyomás. Természetesen a mostani igényeknek megfelelően, újra masterelve, 180 grammra préselve. Egyelőre öt darab lemez szerezhető be, a Kenny Wheeler, Deer Wan-t mindenképpen ajánlom, remek lemez, de a többi is kiváló.

Az újdonságok mellett a másik jó hír, hogy a New Series kortárs zenei sorozatból hatvan címet november-decemberben 30%-al kevesebbért is be tudunk szerezni*. Én már leadtam a rendelésem, a katalógust pedig kérjétek el a terjesztőtől. Érdemes átnézni, sok klasszikus van benne. Amit feltétlenül ajánlok, az a Francois Couturier-Anja Lechner lemez, de a Gazzana Duo is pompás.

Az újdonságok között nálam kiemelet helyen van a friss Jakob Bro lemez, a Streams, de Atmospheres címmel megjelent Tigran Hamasyan, Arve Henriksen, Eivind Aarset, Jan Bang finomszövésű, dupla drone lemeze is elképesztően jó lett. Aki szereti az akusztikus gitárt, a magyar származású, jelenleg Bécsben élő Boros Zsófia Local Objects-e is nagyon jól sikerült.

Szóval van miből válogatni. Bónusznak a végére beteszek egy videót is, ami idén májusban megrendezésre került, a kiadóról szóló három napos fesztiválon készült. A két napos program sorozatban volt egy rész, amikor Manfred Eicher, a kiadó vezetője, cd-ről mutatott zenéket egy listening session keretében, és közben nyilván mesélt a felvételekről.

Ha jól látom, akkor az ecm által nagyon sokat használt luganoi Bower and Wilkins stúdió monitorokat vitték ki. Az elektronikákat nem lehet jól látni. Aki tudja, írja meg a kommentbe, mi lehetett. Szerény véleményem szerint Manfred Eicher a jelenleg élő legnagyszerűbb producer, egy igazi idol. Munkássága nélkül nagyon sokkal lenne szegényebb a kortárs jazz és klasszikus zene.

*Az ECM lemezeket itthon a Hangvető forgalmazza. Ha érdekel, valamelyik kiadvány, itt érdeklődj.

Címkék: zene, lemezek