2017.már.31.
Írta: Audiolife komment

Ha nem elég a Gaku On - Audio Note ULTRA

an_ultra-01.jpgVannak olyan polgártársaink, akiknek kicsit több elkölthető pénzük van a hobbijukra, mint nekünk itt mindannyiunknak összevéve. Így őket az a szerencse érheti, hogy nem a hivatalos árlistáról választhatnak, illetve az - akárhogy is nézem -, hogy jobb cuccuk van, mint Qvortrupnak. Az AN ultra egyelőre nem széria termék. Viszont az eddigi legdurvább szett, ami a gyár kapuján kijött, és egyben a legszebb is, még akkor is, ha a már megszokott fekete előlapon nem változtattak szinte semmit.

Az összeállítás a következő elemeket tartalmazza: 

TT-Three Reference turntable
AN-1S SOGON tonearm
IO Ltd Field Coil cartridge and power supply
AN-S9 Step Up Transformer
M9RIAA phonostage

CDT-Six Red Book CD Transport
Fifth Element / Fifth Force DAC

Nyilván a végfok a legkülönlegesebb. Az erősítő az amerikai típusú 211-es cső létező legjobb inkarnációja a TC 4242-es elektoncsőre épül - molibdén anóddal, 1939-ből - , amely 18 wattot képes kipréselni magából torzítás mentesen. A tápegységek két külön dobozban foglalnak helyet, az egyik csak a fűtést adja. Szerintem eszeveszett jól néz ki a sárgaréz takarólemez a csövek mögött, az ovális felirat és az ablak elöl.

an_ultra.jpgAz ULTRA felirat nem az ismert Depeche Mode albumra utal, hanem az elérhető legjobb minőségre. Az erősítőnek neve sincs, ehhez képest a többi komponens "szimplán" csak a legjobb, ami Audio Note néven elérhető. A végfok tervein és kidolgozásán maga Andy Grove dolgozott hat hónapot - jelenleg ő vezető tervező a Note berkeiben.  

A hangfalak a G.I.P Laboratory egyik csúcsának számítanak, a 9700A típusúak. (A cég weblapján a legnagyobb hangfalat pont ezzel a rendszerrel hirdetik, de akkor még csak egy szimpla Gaku On volt a végfok) Ez a japán cég foglakozik a Western Electric tölcséres hangfalainak újraépítésével és reprodukálásával. Nyilván a tulajnak nem volt ennyi elég, mert a végső hangfalat még jól meg is modifikálták. Azon gondolom, senki nem lepődik meg, hogy mindenütt Sogon és SOOTTO kábelek vannak. Mindehhez tartozik egy szoba is, meg pár lemez.

Hát ennyi. Végezetül egyetlen mondat: a posztba beillesztett képen összesen 11 darab tápegység található.

via Audio Note Uk facebook.

Vincent Bélanger - Pure cello

vincent_belanger_cello_1.JPGBe kell vallanom, hogy volt egy idő, amikor viszonylag gyakran váltottunk levelet Peter Qvortruppal annak okán, hogy lemezeket cseréljünk. Peter nagy rajongója a magyar csellistáknak - többek között -, a magyar zongoristák után, és olyan lemezeket keresett, amelyek egyrészt számomra is ismeretlenek voltak, másrészt igen-igen nehezen beszerezhetőek.

Tovább

LampizatOr – A kelet-európai sikertörténet

lampi-05.jpgA lengyel Lukasz Fikus által alapított LampizatOr szerintem példaértékű cég lehetne minden hazai, de akár európai cégnek is. És hiába dolgozik együtt és emeli ki azokat a “hősöket”, akik nélkül a jelenlegi Lampizator brand nem lenne az, ami, az egész dolog mögött mégiscsak egy meghatározó ember áll, maga a szellemi alapító, Lukasz Fikus.

Tovább

Új koncepció - Húsz éves múlt a jazzland records

new_conception_of_jazz.jpgNem biztos, hogy sokan vagyunk, akiknek fontos, hogy újra megjelent a 1996-ban igazi friss dolognak, mondhatni úttörőnek szánt Bugge Wesseltoft: New Conception of Jazz című lemeze. Bár kétségtelen, hogy a cím kissé pöffeszkedő volt elsőre, de a zene az valóban egy új koncepció mentén alakult, és hát nem is akárhogy. Az azóta klasszikussá érett lemez stílusteremtő lett. Én pedig azért érzem aktuálisnak az azóta már eltelt érvfordulót, mert hozzánk éppen most ér el a koncert.

Tovább
Címkék: zene
süti beállítások módosítása