2017.aug.26.
Írta: Audiolife komment

Ilyen a triódás találkozó Japánban

dsc_3212.JPGElektroncső rajongók mindenhol vannak. Ez alól Japán sem kivétel, olyannyira nem, hogy ha valami érdekeset, az átlagtól eltérőt, vagy csak szimplán hihetetlen rendszereket akarsz látni, hallani, érdemes odalátogatni. Arra viszont készülni kell, hogy ezek a "rendezvények" olyannyira undergroundak és bennfentesek, hogy meghívás nélkül be sem jutsz.

dsc_3328.JPGJapánban ugyanis ez nem úgy zajlik, hogy egy bérelt teremben összejönnek a hobbisták, hogy bemutathassák, meghallgathassák egymás dolgait, hanem - mivel a nagy többségnek hatalmas tölcséres hangfalai vannak - az érdeklődő kevesek mennek a rendszerekhez. Ha a hegy, ugye nem megy, akkor Mohamed kénytelen menni elven.

dsc_3141.JPGPersze vannak közös programok is, de a lényeg nyilván ezekben a látogatásokban van. ami egyébként számomra azért is izgalmas, mert a japán emberek legendásan szemérmesek, azt, hogy valaki meginvitáljon az otthonába, ki kell érdemelni. Másrészt meg egy otthon instalált rendszer tök sok mindent elárul a gazdájáról, sokkal többet, mint az általa épített erősítő.

dsc_3225.JPGAz is érdekes továbbá, hogy míg itthon többnyire azok foglalkoznak DIY-fel, akik nem tudnak, vagy éppen nem akarnak fizetni a triódás erősítőkért, addig ez Japánban magasan a high-end felső vége.

A legtöbb rendszer brutális Western Electric tölcséresen vagy azok replikáin szólal meg. A lemezjátszó futóművek és karok árának végein sok-sok nulla van, a hangfalakról nem is beszélve. A rendezvény egyébként több napos és bizonyos időszakonként a legendás Japán zenehallgatásra használt high-end kávézók is a részei, de erről egy külön cikkben írok majd. A vendégek között pedig olyan nevek is felbukkannak, mint Tim De Paravicini, vagy éppen Jean Hiraga. 

dsc_2873.JPG

Az eredeti blogbejegyzést itt találtam, a képek is innen vannak. Ajánlom szíves figyelmetekbe, a többi poszt is érdekes.

Új csövek az ELROG kínálatában

p2.jpgOlvasom a vinylsavor-ön, hogy a nem rég megjúlult ELROG, azaz a Deutsche Elektronenröhren Manufaktur GmbH folyamatosan vezet be új típusokat a kínálatába. Na igen, ezt lehetett sejteni, miután a korábbi módszer, azaz, hogy összesen 2 típusú csövet "gyártanak", nem jött be, az ELROG mint cég betérdelt. Miután Mayer - aki egyszemélyben maga A vinylsavor - a szárnyai alá vette a céget és nyomtak bele némi tőkét, egyértelmű volt, hogy a Shuguanggal vagy egy PSVANE-nal nem fog tudni versenyezni, ha ilyen szűk kínálatot nyújt.

Tovább
süti beállítások módosítása