Új csövek az ELROG kínálatában

p2.jpgOlvasom a vinylsavor-ön, hogy a nem rég megjúlult ELROG, azaz a Deutsche Elektronenröhren Manufaktur GmbH folyamatosan vezet be új típusokat a kínálatába. Na igen, ezt lehetett sejteni, miután a korábbi módszer, azaz, hogy összesen 2 típusú csövet "gyártanak", nem jött be, az ELROG mint cég betérdelt. Miután Mayer - aki egyszemélyben maga A vinylsavor - a szárnyai alá vette a céget és nyomtak bele némi tőkét, egyértelmű volt, hogy a Shuguanggal vagy egy PSVANE-nal nem fog tudni versenyezni, ha ilyen szűk kínálatot nyújt.

Olyannyira így van ez, hogy Mayer még charity marketinget is tol a dolog alá. Ha nem szeretnél csövet venni, de támogatnád az ipart, adakozhatsz is. Ennek fejében kapsz ELROG feliratos pólót, bögrét, esetleg egy pezsgőspoharat. Ilyet egy kínai vagy japán cég soha sem csinálna. Egyébként nekem szimpatikus ez a hozzáállás.

p2_1.jpgAz idei Hong-Kong-i hifi show-n, ami egyébként augusztusban van, Mayer kizárólag a csöveket tolta, nem is vitt ki semmi mást, csak egy fülhallgató erősítőt, benne az új 300B-vel. Apropó 300B. A sztori ugye onnan indult, hogy az ELROG igazából a 211-essel futott be, az lett nagyon híres, még akkor is, ha egyébként nem túl olcsó mulattság. Ezek után kezdtek el dolgozni a 300B-n, ami szintén jól sikerült, de volt pár gyermekbetegsége. Kicsit kisebb teljesítménnyel bírt, és állítólag, én nem hallottam soha, túl lágy volt a hangja. Aztán Mayer rájött, hogy az ELROG erre a két csőre alapozva nem fog menni, így át is alakultak. Az új cég, ahogy az lenni szokott, megtartotta a know how-t és átvette az embereket és a gépeket is, már amennyit tudott. 

p8.jpgA hírek szerint a 211-es párját követte a 841-es, majd mind két típust kissé át is dolgozták. A 211-es ugye iszonyúan melegszik, ezért változtattak a formán és feliratot lejjeb tették, hogy ne égjen rá olyan hamar. A 300B is megkapta a hosszanti uborkaformát, amilyen a 211-es. Elkezdtek foglalkozni egyenírányítókkal is, jelenleg a 274A és B típusok elérhetőek, oktál foglalattal. (Ezek a típusok egyenértékúek a jól ismert 5U4G-vel)

A 211-es típust bővítették 242 néven, amely molibdén alappal készül. Erre a csőre akkora volt az érdeklődés, hogy egyelőre az előrendeléseket teljesítik. Mayer azt írja, hogy a 845-ösből is akarnak ilyet csinálni, de ez csak októberre körvonalazódik. Ahogy nézem, szépen halad az ELROG, még pár év és lesznek kisjelű, előfok csövek is, ehhez nem kell túl nagy jósnak lenni. Az már egy más kérdés, hogy milyenek lettek. Én emiatt nem aggódok, szerintem nem lesz velük gond, a németek nem nagyon vállalnak be rosszul sikerült dolgokat és az ELROG annyira az elején van még a termelésnek, hogy nem is teheti meg.

p4.jpgÉn inkább azt mondom, hogy a jól menő típusok drágulni fognak, az éppen megjelenő újak viszont jó árakon fognak kikerülni. Mármint az ELROG-hoz képest. Jövőre meglátjuk. Én mindenesetre bizakodó vagyok és egyben örülök, hogy szépen bővül az új gyártású csövek választéka. A legjobban akkor örülnék, ha esetleg 2A3-at is kihoznának. Bár szerintem erre kicsi az esély, mivel láthatóan a trend a nagy teljesítmény felé megy.

via: vinylsavorblog