2019.ápr.15.
Írta: Audiolife 6 komment

Út a Nirvánába - Audio Nirvana Super

nirvana-07.jpegHangfalat soha nem tesztelek otthon, pedig felajánlás volt jó pár. Nagyon ritkán teszek csak kivételt, a sajátomat leszámítva talán ez az első alkalom.

Tovább

Tavaszi zenei ajánló

 
perfectcircle_hero.jpgElőször kezdjük a dallamosabb dolgokkal, hátha a végére megmarad a lendület. Két visszatérést szeretnék megemlíteni: az egyik csak "majdnem", a másik viszont igazi. James Blake a modern szomorú férfiénekesek egyik ideáltípusa, aki a dubstepből indult és a kortárs soul mezőny egyik erős versenyzőjévé vált. Itt rögtön pontosítanom is kell, mert az igazi visszatérés inkább a Cinematic Orchestrára igaz, ők voltak csendben jó pár évet, Blake csupán két évet várt az új anyagával. 

Tovább
Címkék: zene, vélemény

Mindig van feljebb – Audio Note E/Sec/Signature/HE

 
an-01_2.jpgAmikor elbattyogtam átvenni az M2-őt*, gondoltam, összekötöm a kellemest a hasznossal. Eleve, az M1-P1 PP páros nagyon jó kis belövőrendszer volt, de az eredetileg a bemutató terem dísze fogott meg. Az ötös szintet még amúgy sem ismerem közelebbről, meg rá is értem, gondoltam, kössük be az előfokomat, hadd menjen egy kicsit, aztán majd ebéd felé összeszedelőzködöm.

Tovább

Bass music extra: Youngsta a Dürer kertben


hatcha_youngsta_bloodline-77.jpgAzzal az örömteli hírrel lelkesíthetem a hazai bass music zenét kedvelőket, hogy a műfaj atyaúristene most pénteken személyesen dolgoztatja meg a kibővült dubphase soundsystem összesen 6 darab mélynyomóját.

Aki nem tudná, ki az a még életében legendává váló Youngsta, megpróbálom röviden összefoglalni. Először is dj, és azok közül is az egyik legjobb, nem csak technikailag, hanem a szelekcióit tekintve is. Ennek persze az az oka, hogy Youngsta az egyik központi figurája a sokadik virágzását élő bristoli dubstepnek, a ma ismert producerek, dj-k nagy részét Ő indította el. Elképesztő mennyiségű zenét kap, aminek igen nagy része majd egyszer a jövőben fog megjelenni, ha egyáltalán megjelenik. 

Hétfőként a Rinse Fm-en futó műsora mindenkinek kötelező, nagyon forró szetteket pörget, többnyire megjelenés előtt álló zenékből, és majdnem mindig van vendég. Ezekben a műsorokban többnyire azt hallhatod, ami majd egy év múlva lesz "divat", persze a szcénán belül.  

youngsta.jpgMásrészt producer és kiadófőnök. A dubsteppen belül önálló hangzást kialakító - szintén legenda - Tempa Records megalakítója, és egyszemélyes vezetője. Legújabban pedig a Sentry Records-ot tolja, ami a "vissza a gyökerekhez" jelszó alatt ad ki limitált példányszámú vinyleket. Saját zenét is ír, több formációban, és a saját neve alatt is. Mind-mind hibátlan, egyik másik ma már klasszikussá érett. Legfrisseb ezek közül a Shadow People, amit itt tudsz lecsekkolni.

Harmadrészt promóter. Az általa szervezett bulikon, ilyen például a Contact, a legújabb producerek és a legfrissebb zenék szólnak. Én néha figyelem a facebook-on, hogy milyen megmozdulások vannak, elképesztően pörögnek az események, van, hogy órák alatt mennek el a jegyek a többszázfős bulikra. Nyilván nem lehet összehasonlítani Londont Budapesttel, de ha szeretnéd magad egy picit az éppen zajló zenei történések részének érezni, ne hagyd ki a kínálkozó lehetőséget.

Youngsta hiába központi figurája a dubstepnek, mind közül elsődlegesen dj. Tizenx éve áll a pultban, nagyon forró bulikat csinál. Egyrészt elképesztően technikás, másrészt pontosan tudja, hogy mikor mit kell játszani, harmadrészt a zenék, amiket játszik, tényleg előremutatóak, a szettjeiben soha nincs töltelékzene, expresszív, sötét és mély dolgokkal szedi le a fejed. Érdemes megnézni ezt a videót, ahol kizárólag lemezről játszik, főként régi Tempa cuccokat. Fejből tudja az összes zenét:

Youngsta viszonylag ritkán jön errefelé, eddig összesen kétszer volt itt, az utolsón ott voltam, még a szép emlékű "régi" Corvin tetőn, jó pár éve már ennek már. A mostani egyelőre az év bulijának ígérkezik, nem érdemes kihagyni. A party a Dürer-kertben lesz, itt a facebook event.

Előre szólok és mindenki készüljön rá, hogy a rendszer nagyon durván szól, aki nem bírja, ha rázza a basszus mellkasát, hozzon füldugót. Amúgy pedig támogassátok a helyi sound system kultúrát!

Címkék: zene