A visszafogottan terjedő mém: Metrum Acoustic OCTAVE DAC

Metrum-03.jpgVannak dolgok, amelyekről már az első pillanatban tudjuk, hogy hiteles. Lehet, hogy naiv vagyok, de szerintem a hifiben is van underground, és van overground. Önmagában ebben nincs értékítélet, mindkét szegmensben létrejönnek jó, kevésbé jó, átlagos, és pocsék dolgok. Az undergroundból azonban - a dolog természetéből adódóan - jóval kisebb eséllyel jutnak el a felhasználóhoz.

A holland földalatti

Metrum-02.jpgAhhoz képest, hogy a Metrum Acoustics új név a hifiben, egészen szép eredményeket könyvelhet el. A Metrum nem viszi túlzásba a termék kínálatot, összesen két típusú dac-ot gyárt, illetve a hozzá tartozó tápokat. A kereskedésben nem nyomul, nincsenek közvetlen forgalmazók, a honlapon keresztül vásárolhatjuk meg a készülékeket. Én a Hifi Criticben olvastam róla először, ahol maga Martin Colloms esett térdre a Octave DAC hangjától. Mindez azért is érdekes, mert Colloms tesztjeiben általában a high-end felső kategóriájában szeret mozogni, a dicséretet is szűkmarkúan méri. (Az ízléséről sokat elárul, hogy a cd játszók és DAC-ok között a Wadia alig 46 ponttal szerepel, de az Audio Note DAC 5 is „csak" 53 pontot kapott, a csúcstartó pedig egy számomra idétlenül csengő név: DCS Puccini U clock). Ami a holland Acelec Electronics által gyártott készülék technológiáját illeti, az Octave ún. túlmintavételezés nélküli (Non Over Sampling) DAC. Ezen felül a Kimura (47 Lab) által is követett (Kusunoki style) kiépítést használja. A gyártó - aki Cees Ruijtenberg maga egyszemélyben - a 6moons.com közölt bemutatón elég részletesen elmondja, hogy milyen elképzeléssel vágott bele a DAC tervezésbe. Mint annyian mások a hifiben és a high-endben, Ruijtenberg is az elektronika más területéről érkezett. Azt megelőzően, hogy az Octave és a Quad névre keresztelt termékek gyártására adta volna a fejét, 20 éven át elektronikai átalakítókat, többek között elektrosztatikus paneleket tervezett. A Metrum Acoustic azonban nem azon az úton indult el, mint annyi más a hifiben „newcomer" gyártó. Az elképzelésük szerint nem a megszokott, jól bevált DAC chippekre alapozva készítette el a sajátját, hanem a korábbi tapasztalataira támaszkodva egy olyan IC-t  fejlesztettek, amely rendkívül gyors, 16 és 20 biten egyaránt használható, de képes akár 50 Mhz-ig dolgozni. A cél, amúgy a legendás, de mára kissé elavult TDA 1541-as DAC chip meghaladása volt.

Műszerek előtt és után.

Metrum.jpgA Metrum nem sokat kukoricázik a részleteken, már a 6moons-on is belinkeli a mérési eredményeket. Mellesleg a Hificritic is egy ortodox-komfortista és kockafejű magazin, amiről írnak és tesztelik, azt meg is mérik. Engem ugyan nem hoznak lázba a szkópon látható négyszögjelek, de hát sokan úgy tartják, hogy a hifi az egy technikai hobbi, szóval ők is kezdhetnek izgulni, a Metrum DAC-ja a műszerek előtt is jobb adatokat produkál, mint a többi „hétköznapi" NOS dac. Nekem egyébként az a mentalitás tetszik leginkább, ahogy a Metrum a kritikákat kezeli. Ahhoz képest, hogy milyen eszközökkel hasonlították össze, az Octave legdrágább kiépítése alig 700 euró, ami valljuk meg, még csak nem is súrolja a high-end kategóriát. Ruijtenberg tiszteletreméltóan szerényen még azt is megjegyzi, hogy ugyan nehéz az angol hifi sajtóba bekerülni, de a németeknek például tetszik a készülékeinek hangja. (Ha utána megyünk, kiderül, hogy méregdrága Krell, Wilson Auido és Audio Research elektronikák közé dobták az Octave-ot, mint az egyszeri légionáriust egy tompa fakarddal az oroszlánok közé) A kiépítés egyébként a dac chippek számát és a tápegység méretét tekintve tér el egymástól, ami rögtön mutatja, hogy a Metrum nem a levegőbe beszél, hiszen az összes többi komoly gyártó is ezen az úton halad. Sőt, az Octave-ban további finomságokat is találni, mint példáu a hatrétegű panel, vagy a manuálisan programozott dac chip, nem beszélve az anodizált alumínium házról. A „belső szerveket" mutató képekről egy körültekintéssel és korrekten megépített készülék tárul a szemünk elé.

Kis pénz, kis hifi

metrum_octave.jpgSzóval van itt egy technikailag kifogástalan felépítésű és remek hangú termék, ami még valamennyire jól is néz ki. Az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb hifi guru vastag ajánlásával, a blogok és fórumok korábbi hozsannájától eltekintve mégsem hangos tőle a sajtó. Engem viszont izgatnak ezek a dolgok, mert továbbra is úgy gondolom, hogy a high-end nem az ára miatt high-end, hanem a minősége miatt. És persze a Metrum finoman ódzkodik is az Octave esetében a ledegradált, elkopott és lejáratott high-end szó használatától, de szerintem nyugodtan megelőlegezhetjük neki. Nem az első eset, hogy közepesen árazott elektronikák, kábelek és hangfalak tarolnak a nagyok ellenében. Kérdés, hogy a szinergiát megtaláljuk-e, mert odáig rendben, hogy van egy jó, vagy tényleg jó DAC-unk, de ehhez még kell egy futómű is, amivel kapcsolatban a Metrum egyelőre mélyen hallgat. Igazából most jönne a lényeg, de az Octave hangjáról nem merek és nem tudok semmit mondani. Ugyanis még nem hallottam. Reményeim szerint azonban hamarosan részletesen beszámolhatok róla. Illetve van egy tippem, vagy inkáb csak megérzésem, miszerint jelenleg az Octave az egyik legjobb vétel a DAC-ok között, és ha valakinek nincs elég pénze csöves csodákra, annak a Metrum Acoustic terméke lehet az a favorit, amit megtéve tétre, helyre, befutóra, visszahozza a befektetett zsetont. Addig is, amíg sikerül fülvégre kapni, mindenkinek kellemes zenehallgatást kívánok a mellékelt dallal.

 

The Saga continues...