Blue Note Tone Poet sorozat

blue-note-pop-up-shop.jpgIdén nyolcvan éve, hogy a legendás Blue Note lemezcég megkezdte működését. A jubileumot persze újrakiadásokkal ünneplik, főként vinilekkel. De van ennél is izgalmasabb dolog is, amit érdemes ajánlani.

A szokatlanul szótlan Don Was ebben a videóban inkább csak kérdez. A Tone Poet névre keresztelt sorozat az eredeti mesterszalagokról készült lemezeket jelenti. A videóban minden benne van, a vágószobától egészen a lemezgyárig. A Tone Poet idei listája is elég impozáns, és persze jövőre is folytatják a megjelentetéseket.

Mint minden ilyen esetben, itt is használják a mágikus audiofil kifejezést, ami ne tévesszen meg senkit, ettől függetlenül ezek valószínűleg valóban baromi jó lemezek. Persze, ha valaki eredetit szeretne, egy részük még elérhető - vagyonokért, tegyük hozzá.

Igaz, sajnos ezek a lemezek sem lesznek olcsóak, lévén a forint egy ideje gyengélkedik, de ezzel sokat nem tudunk tenni. Azoknak, akik mindent átszámolnak, elég felmenni a honlapra: 35 dollar egy darab. Én a magam részéről a Joe Henderson és a Gil Evans lemezeket biztosan megveszem. Azt sajnálom csak, hogy Cassandra Wilsontól pont nem a három nagyon jól sikerült és ma már klasszikusnak számító lemezét adják ki ebben a sorozatban, hanem a kevésbé érdekes, ám sokkal sikeresebb Glamoured-ot. Viszont motivációnak elég volt, így a régóta tervezett Wilson cikket is megírom.

A két ünnep között szerintem lesz egy szusszanásnyi időm rá. Ja és persze akarok egy pólót is magamnak, ha már ecm-es van. 

Ha pedig az új megjelenések közül válogatnál magadnak, akkor az új Agnes Obel lemezt ajánlom (MYOPIA), van belőle vinil is, méghozzá átlásztó kiadásban. Itt egy dal róla: 

Címkék: zene, audio