Újdonságok az édességiparban – Audio Note news

AudioNote-TT2-NewToneArm-CE.jpg2012. január 17-i dátummal került be a hivatalos Audio Note oldal news rovatába pár szűkszavú bejegyzés. Megszokhattuk már, hogy a high-end audio ezen a térfelén a változások hosszas előkészületek után, ellenben nélkülözve mindenféle marketinget jelennek meg. Míg az iparban egy-egy termékváltást, bejelentést komoly hírverés, csinnadratta vezet fel, addig a note egyszerűen kirak pár mondatos hírt, oszt' jónapot. A dolog olyannyira underrated, hogy a bejegyzések mellett fotók* sincsenek, azt viszont első kézből lehet tudni, hogy a friss dolgok egy részének már gazdája is van. Azt is csak azok tudják, hogy időnként frissül az oldal, akik rendszeresen látogatják, nekem például eszembe nem jutott volna a news alá benézni, egészen egyszerűen azért, mert mindenütt másutt a dizájn és a szöveg évek óta változatlan.

A réz is ezüst: irányváltás félúton

LExus.jpgLássuk, miket tartogat ez év eleje, már ami az Audio Note-ot illeti. Az első és számomra legizgalmasabb az ISIS fantázianévre keresztelt interconnect kábel, amely a réz összekötők között hivatott a Lexus szintje fölé emelni a vele összecsatlakoztatott rendszerek hangját. Izgalmas, hogy az utóbbi években a réz kábelek milyen evolúciós utat jártak be. A kilencvenes évek végén alig páran voltak olyanok, akik ne ezüst kábelt akartak volna maguknak, sorra jelentek meg a hétköznapi gyártók is a saját kábeleikkel, szerintem a legtöbbnek éles, bántó és zavaros hangja volt, persze ez nem tartotta vissza őket attól, hogy horribile dictu a magukét a mára legendás ezüstök mellé tegyék, egy lesajnáló félmosoly keretében, hogy: "de hiszen ez ugyanaz, csak tizedannyiba kerül." A réz egy időre kegyvesztett lett, az igazi high-end guruk az ezüstre esküdtek, a hifi kategóriában pedig megtalálták az öszvér megoldást: az ezüstözött rezet. Aztán a technológia lassan utolérte a kísérleteket, kezdtek rájönni, hogy a réz is tud jó lenni, csak másként, sőt, sok tekintetben a réz olykor előnyösebb is. (Az egy más kérdés, hogy viszont fele annyiért lehet adni). Ma már erősen megoszlanak a vélemények, hogy a réz vagy az ezüst kábelnek van-e jobb hangja azzal a sarlatán és szerintem végtelenül béna kompromisszummal, hogy azért az ezüst az igazi. Szóval ISIS, ami ha nem egy betűszó, akkor az egyiptomi istennő, aki aztán a görög mitológiába is átkerült (a nőisség és a hűség szimbóluma). A fáma szerint a Lexus a SOGON réz verziója, az ISIS viszont a SOOTTO-é. (A rejtvényfejtőknek: a SOOTTO betűszó, miszerint SO Over The TOp.) Azt mondjuk, nem nagyon értettem, hogy miért a Lexus a SOGON verziója mikor a SOGON később jelent meg a termékpalettán, de mindegy, kicsire nem adunk. Az ISIS tehát a note szerint a jelenleg kapható egyik legjobb réz kábel, felépítésre megegyezik a SOOTTO-val. Az áráról még nem tudni semmit, de ha azt vesszük, hogy egy felturbózott Lexus, akkor én nem fukarkodom az ajánlással. Csak hogy betekintést engedjek a beteges lelkivilágomba: szerintem a Lexus az egyik legjobb kábel egészen a 200 ezres kategóriáig.

Családban marad - Audio Note EMPRESS

Sogon.jpgEgy olajos bőrű fekete szépség okozta a félrelépést, az anya pedig a Neiro UK. Kezdjük ott, hogy a note-nak nem rajongói vannak, hanem elkötelezett vásárlói. Folytathatnánk ott, hogy a cél nem az, hogy kizsebeljék őket, hanem az, hogy a lehetőségeket, amelyet a technológia nyújt, maximálisan kihasználják. Az átlag hifistához hasonlítva mégis az a helyzet, hogy akik ebben a szegmensben mozognak, képesek tanulni. S bár az Audio Note-nál józan emberek dolgoznak, akik óvatosan megválogatják, hogy mit mondhanak, nem nehéz rájönni, hogy valójában büszkék arra, hogy a középkategóriában is képesek már valódi high-end hangot nyújtani. Ez persze a céget is finoman kényszeríti a fejlődésre, ezért igyekszik egy lépéssel mindig a vásárlók előtt járni. Mivel a Vindicator újra divatba hozta a világ egyik legjobban sikerült elektroncsövét, a 2A3-as triódát, adott volt az út következő állomása. Azt is láttuk-hallottuk, hogy a réz HIB-C vasmagra tekert kimenőtrafók mit tudnak, lásd JINRO. Qvortrup tisztában volt azzal, hogy a nagy többség pontosan hallja, mitől jobbak a nagy vasak, mint a kisebbek, de azzal is, hogy nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe. Unfortunately, such extreme levels of performance command a high price, írják. Végre egy cég, aki nem nézi hülyének a vásárlóit, viszont nem is burkólózik lila ködbe. Az Audio Note-nál régóta sportolnak azon, hogy low budget, ámde lehetőség szerint high value termékek készüljenek. Így született az EMPRESS, amely a termékskála legfelső polcain helyet foglaló NEIRO alapjaira épülő, 2A3-as katonai triódákat használó, réz kimenőkkel készült végfok. Az erősítő a 8 wattot présel ki magából SE üzemmódban, ami nem csekélység. A Szint 3-ban foglal helyet, az ezüst Vindicator áráért. (Ahhoz képest piszok olcsó)

Folyt. Köv.

TT1.jpgA továbbiakban tőmondatokban: a két analog régi (egy és két)motoros, a TT1-et és TT2 új burkolatot kapott, jobb minőségű és tetszetősebb hdf anyagból készülnek immáron ugyanabban az osztrák gyárban, ahol a hangfalak is. Az új, finomított kialakítás idéntől külső egységben helyet kapó tápellátást is kap. Itt olvasható a hifichoice kritikája,amely külön kiemeli a kar extra minőségét. Tanúsíthatom, hogy így van, én is ezt hallgatom. Szintén ide tartozik, korábban már írtam róla, hogy a Rega karok megszűnnek, helyettük az új, sokkal profibb és egészen kiváló ár/érték arányú karok jelennek meg minden szinten. Továbbá: a Szint 1 és Szint 2 elektronikái, azaz: SORO, OTO, P1, P2 is rendelhető Signature verzióban, tehát Audio Note réz- és ezüstfólia kondenzátorokkal, tantallum ellenállásokkal illetve HIB-C magos kimenőtrafókkal. Ez szintén a fentebb tárgyalt low budget vásárlók felél gesztus: emelhetik a tétet a zenehallhatásban. Akinek felesleges pénz van a bankszámláján, és a gyűjteménye tele van cd-vel, valamint bízik abban, hogy a jövőben is fognak gyártani ezüst korongot, vehet magának egy CD Six-et, le sem merem írni, mennyiért. Szintén az előbb tárgyalt szubkultúrát izgathatja, hogy a SOGON hangfalkábelnek született egy „kistestvére", SOGON Minor néven, amely az Spx fölött, de a SOGON alatt játszik. Hát, röviden ennyi.

*Így ebben a posztban sajnos be kell érni illusztrációkkal