Proprius utazása - Graham Slee végfokok a világ körül

proprius_ 010.jpgAddig is amíg a Krizsóval készült interjút írásos formába öntöm, itt egy újabb vendégposzt, ismét egy kevésbé ismert angol márkáról. Ezúttal Graham Slee, avagy GSP Audio, amelynek egyik ismert és elismert phonoját Péter barátom nagy megelégedéssel hallgatja otthon. A poszt több szempontból is érdekes, ugyanis a végfokok, amikről alant szó lesz, egészen frissek, nem hinném, hogy bárki hallotta volna ezeket itthon rajta és ismerősein kívül, éppen ezért kértem én is segítségét.   


GSP-01 modified.jpgA Graham Slee (GSP Audio) egy apró audio manufaktúra az angliai Barnsley-ban. Nevét a tulajdonos főkonstruktőrről kapta, aki a hírnevét kiváló ár/érték arányú fejhallgató erősítőivel és phono elektronikáival szerezte még a kétezres évek elején. Hazánkban nem igazán ismert a márka, ha jól tudom forgalmazója sincsen. A nemzetközi hifi sajtó egyhangúlag elismeréssel szól róla. A GSP Audio-nál az elmúlt évtized a phono és fejhallgató erősítő elektronikák tökéletesítésének jegyében telt. Bár OP amp alapú architektúrákról van szó, egy teljesen új megközelítés jegyében folynak a fejlesztések. Graham úgy hívja ezt, hogy "virtuális cső" koncepció kombinálva ultra széles frekvenciasávval. Bár ahogy megjegyzik, az erősítőik specifikációs lapját nem tekintik mértékadó kiindulási pontnak, minthogy a nagy sávszélességű design mellett lehetetlen, pl. a jel/zaj viszonyt kihegyezni, de nem is ez a céljuk. A specifikáción alapuló marketinget meghagyják a nagyoknak. Erről - a design elvekről és a termékekről - a hivatalos GPS fórumon - miután regisztráltunk -  sokat olvashatunk a főkonstruktőrtől.


proprius_ 011.jpgAz évek során az elektronikák mellett megjelentek a saját gyártású IC-k, idén szeptemberben pedig hosszú feljesztés után piacra dobta a cég első dual-mono teljesítményerősítőjét, Proprius néven. Az erősítők az elmúlt két hétben nálam vendégeskedtek, így most lehetőségem nyílik személyes tapasztalataimat megosztanom. (Graham Slee tulajdonosoknak lehetősége volt meghallgatni a végfokokat egy előre egyeztetet menet szerint, a postaköltség fejében.)

proprius_ 019.jpgAz erősítő mérete kicsomagolás után meglepetést okozhat sokaknak, hiszen alig nagyobb mint a cég zászlóshajó Reflex phono előerősítője. Természetesen külső tápegységgel rendelkezik méghozzá csatornánként fizikailag különálló példányokkal. Szakítva a klasszikus GPS hagyománnyal OP helyett tranzisztor került a végfokozatba, viszont a "virtuális cső" koncepció itt is megvalósult. Hasonlóan sok más végfokozathoz, pl.: az Audio Note P1-hez, ez a teljesítményerősítő is rendelkezik hangerőszabályzóval, így a phono elektronikáról közvetlenül meghajtható. Null kilométeresen került hozzám az eszköz, így az első néhány napban alaposan be kellett járatni. A két hét alatt végig áram alatt voltak, így a második hét végén már talán korrekt értékelést mondhatok.

GSP.jpgSok minden felkerült a lemezjátszóra* ebben a két hétben, klasszikus, jazz és elektronika egyaránt. Az erősítő nagyfokú transzparenciája és eszköztelen hangkaraktere minden műfajon jól kijött, mint ahogy az is, hogy remekül tudja kontrollálni az amúgy veszteség nélkül jelen lévő sávszéleket is. A dual-mono dual-PSU kivitelnek köszönhetően nagyon hiteles színpadot képes megjeleníteni sok levegővel, jó szélességi és mélységi tagoltsággal. A tér egységét a komplex zenei részek sem töredezik szét, mindvégig koherens térben zenélnek az előadók. Az akusztikus hangszerek színhelyessége, természetessége szerintem rendben van, ebben a tekintetben a Funk Vektort** bekötve nem maradt kérdőjel bennem. Ritmikailag friss és gyors hangú az erősítő (kifejezetten passzol a Funk hangzáshoz), de nem követi el azt a hibát amint sok más gyors hangú rendszer, amelyek a hatásos attack-ok oltárán feláldozzák a természetes lecsengéseket.

GSP-02.jpg

Az érzelmi kifejezőképességével a tranzisztoros világot tekintve kifejezetten elégedett vagyok, mint ahogy az apró részletek is jól hallgatóan jelen vannak, de mindig természetes modón ágyazódnak bele az előadásba;  sterilitásnak nyoma sincs. A fenti pozitívumok ellensúlyozásaként végezetül jöhetne pár negatívum, konkrét hiba, hiányérzet. Az ár/érték arányról azt mondhatom, hogy akinek 400-500 eFt a plafon, és ebből új tranzisztoros erősítőt szeretne vásárolni, az mindenképpen hallgassa meg a Propriust. Hibáról, hiányosságról nem tudok beszámolni, ehhez, úgy gondolom, hogy valamiféle közvetlen összehasonlítást kellett volna megszervezni pl. 47Lab, Moth, Sudgen és hasonló elektronikákkal. Ez most sajnos elmaradt, talán legközelebb. A GPS fórumon olvastam, hogy a cég piacra dobja december-január környékén a hozzá kifejlesztett aktív előerősítőt is, gondolva a több forrással rendelkezőkre. Szóval van még itt potenciál bőven (a szerk. megjegyzése).

*Ebben a set upban csak vinyl lemezeket lehet hallgatni. 

**A meghallgatás két lemezjátszón történt, egy erősen feljavított, néhol modifikált Technics-en és a Funk Vectoron.