Ütemek, basszus, meg egy kis jazz - Új lemezek

mark-lanegan-and-duke-garwood.jpgRengeteg lemez jelent meg mostanában, ami azért is furcsa, mert nyáron a lemezipar általában pihen, uborkaszezon van.

Az emberek nem lemezeket vesznek, hanem fesztiválra járnak. Na mindegy, én azért összeállítottam néhány ajánlásra méltó anyagot, hátha érdekel valakit.

kveikur-1000.jpg

Kezdetnek itt van mindjárt az új Sigur Rós. A korai lemezeiket szerettem, de egy idő után nagyon vontatottá váltak a szerzeményeik, és iszonyú divatos is lett ez az egész Izland mánia, ekkor már szívesebben hallgattam a Bohren & Der Club of Gore hasonlóan lassú, de némileg hitelesebb dolgait. Az új anyagon magukhoz képest elmozdultak egy rockosabb, morcosabb és sötétebb irányba, de csak magukhoz képest. Mindesetre jót tett a zenei frissülés, adott egy lendületet, ami végig kitart a lemezen. Kiemelkedő darab nincs rajta, egyben van, kerek. Külön pontot érdemel az artwork, nagyon szép lett a monokróm borító, főleg a vinylen.

Nyárhoz képest meglepően jó lemezek jelennek meg, főleg a dubstepen lepődöm meg újra és újra, főként, hogy a stílus alkotói maguk kezdték el önmagukat és ezzel együtt a stílust is temetni, aztán meg olyan trackek jönnek ki, hogy csak nézek. A nyár „dala” egyértelműen Ipman a Let it rainnel és V.I.V.E.K az Over my Head-del*. Viszont LP-t akartam ajánlani, ennél fogva a Materia lemezét javaslom minden elektronika után érdeklődőnek. Nincs szépelgés, sem nyálas dallamok, visszafogott, de kidolgozott és okos lemez lett az Atlas. Csináltak a lemezhez egy videót is, nem egy nagy szám, azért beillesztem. Van új Author lemez is, és bár a Black Box adós még a vinyl-lel, cd-n már van. (Kétséges, hogy kijön-e valaha, de az a jövő zenéje, hogy egy aktuális hasonlattal éljek)

Emika, aki ugye egy cseh származású, de Berlinben élő „hangszobrász”, elkészítette a második lemezét. Ezen már távolról tekint vissza az első anyag dubsetpjére vagy bass musicjára, ugyanis az új anyag már csak nyomokban tartalmaz basszusokat, egyfajta hibryd kortárs popzene ez, noha a ninja tune jelentette meg DVA címmel.

EMIKA.jpg

A címnélküli első szólón sok volt a hidegség, sok volt a tipikusan dubstep megoldás, iszonyúan súlyosak voltak a mélyek, Emika hangja akárcsak az egyik sáv, szinte eltűnt a zenében. Az új lemezen sokkal többet mutat magából, ami egyesek szerint baj, mások szerint meg éppen ettől jobb a DVA. Szerintem alapvetően mindegy, bár ez a lemez nagyon más, mint az első, így először meg kell emészteni, hogy Emikából énekes lett, mert eddig inkább producer volt.

Ha már tört ritmusok, Zombynak is kijött a várva várt anyaga, s bár a kritikusok fanyalognak, hogy tovatűnt a Zombyt mindig is jellemző, kissé félbehagyottnak tűnő, ötletrohamokból építkező fíling, szerintem a lemez tele van nagyon szerethető és nagyon letisztult darabokkal. Példának okáért a Soliloquy, ami ugyan egyetlen loop körre épül, mégis nagyon jó. Akit érdekel, hogy érzi magát mostanában Zomby New Yorkban, ahol egyébként az egész lemez készült, a Pitchfork csinált vele egy interjút - Zomby meg telekáromkodta. Szerintem vicces és jár a plusz pont azért is, mert nincs fent a facebook-on, illetve azért is, mert a lemez egyszerűen gyönyörű borítóján a fekete rózsákkal.

Minden ilyen ajánlóba teszek legalább egy ecm lemezt, így lesz ez most is. Ian Ballamy, aki a FOOD-ban is oszlopos tag, alakított egy újabb triót Quercus néven. Ez a formáció alapvetően angolszász népzenéket és sztenderdeket hangszerelt át jazzra, June Tabor énekel rajta olykor fájdalmasan, de többnyire szépen. A Quaercus számomra az a hangulat, vagy az a minőség inkább, ami nem megy át kellemkedésbe és nem lesz modoros, ami a legtöbb népzenei ihletésű vagy world music lemezben annyira idegesítő tud lenni. A Quercus egy kellemes utazás, tele meglepő és remek pillanatokkal.

Ian Ballamy.jpg

Mark Lanegant is ajánlottam már egyszer, a 4AD-n jött ki a zenekarával egy lemeze, de most csinált egy másikat Duke Garwood-dal, aki egyébként az előbb említett bandben is gitározik. Lanegan nagyon szépeket nyilatkozott Garwoodról, a lemez pedig magáért beszél. A Black Pudding egyébként az altcountry sötétebb vonulatához tartozik, amit én nagyon szeretek, ha kategorizálni akarok, de nem akarok. Ebből amúgy mostanában sok jó cucc van, itt van mindjárt a Zelienople, amire a type mondjuk azt írja, hogy drone, de mivel tele van vokálos track-kel, szerintem simán belefér az altcountryba is.

Lenagen-02.jpg

Azt felesleges leírni, hogy szellemes a gitárjáték, nagyon szépen van keverve az album, meg sallangmentes a zene, mert ezek csak közhelyek, és egyébként is Black Pudding-on úgyis Lenagen hangja meg a szövegek a legjobbak. Jó lesz ez a nyár, még akkor is, ha nem sokat mozdulunk ki otthonról, a hifi elől. De ezt persze ne tegyük. 

*A klipben az egyik lemezjátszón a magyar származású, de Bristolban élő DJ Madd (Simon Péter) saját labelén kijött lemeze látható.