Efterklang – Altid Sammen

efterklang.jpgA dán zenekar utolsó nagylemeze, a Piramida, ami egy elhagyatott, a sarkkörön túli halott városról szóló konceptalbum volt, elég nagyot szólt az indie-pop-rock szcénán belül, és mivel bekerült pár év végi ún. "legjobb lemezek" válogatásba is, így azon kívül is.

És valóban jó is volt, több hallgatás után is tudott nyomott hagyni, volt benne érzékenység, empátia, a pusztulást is szépen tudta megénekelni; egy időben nagyon sokat hallgattam. A lemez egy nagyobb koncepció része volt, a városról szóló filmmel és egy koncerttel, ahol a film és a zene egyszerre került bemutatásra. Nem mellesleg felhasználták a "városban" rögzített zajokat is.

Nekem a vinil van meg, egyrészt nagyon szép az artworkje, a mellékletként adott mini fotóalbum még jobb, és elég jól is szól - már ha ez jelent valamit mindezeken felül. Van rajta például egy hetven(!) fős női kórus is.

Aztán persze a szokásos történt, ami ilyenkor szokott: addig kellett ütni a vasat, amíg meleg, ha már befutottak, akkor jöjjön egy monster turné meg egy koncertlemez. A tagok persze különböző zenekarokban is aktívak voltak, így az Efterklang egy időre elhallgatott. A hallgatás mostanáig tartott.

Mindezt nem én találtam ki, hanem az új lemez kapcsán olvastam a jó nevű 4AD kiadó honlapján.

Az album szeptember 20-ra van kiírva, és azt írják a tagok, hogy az új anyag az összetartozásról és a hitről szól, mármint nem a vallásos hitről, hanem az általános emberi érzésről, ami átível nemeken, korokon és országhatárakon.

Az új lemez már nem angolul, hanem dánul szól, ami persze nem baj. A lemez címe: Altid Sammen. Ha csak feleannyira lesz jó, mint amennyire az előző volt, már megérte. Az első két single már ki is jött. (Itt egy régi interjú velük, pontosabban ez egyik taggal.)

Címkék: zene