Beköszöntő helyett

Az igen és a nem

Az interneten tengernyi blog van. Többségük nem szól semmiről. Kiraknak egy képet, írnak alá két mondatot, és már kész is a poszt. Kérdés, hogy ezeknek mi értelem van azon felül, hogy oldalt ott villog a flashes reklám, amiért valakik valahonnan pénzt kapnak. Pontosan ez az, amit én nem szeretnék.

Vagy-vagy

Van Charles Bukowskinak egy zseniális mondata az egyik novellájában. Így hangzik: valahol a rajongók tesznek tönkre mindent. Ő ezt persze az irodalomra vonatkoztatva írja, de szerintem megállja a helyét a high-endben is. A rajongók, akik nem ismerik az és-t csak a vagy-ot. Emberek, akik fekete-fehérben definiálják a világot. Jellegzetes európai gondolkodáspótlék. Meggyőzni őket lehetetlen, azonnali dacreakció és ellentámadás a válasz, fárasztó háborús retorika, elbutuló szellem, ésatöbbi, ésatöbbi. Szerintem az értékítélet akkor állja meg a helyét, ha látszik mögötte a nagyobb egység, amibe illeszkedik. Ha a koncepció része, és nem önös érdekek felében-harmadában összeálló szervetlen halmaza. Az audiolife nem fog, mert nem szeret, kinyilalatkoztatni. Már csak azért is mert nincs értelme, mindig lesznek, akik pont az elenkezőjét fogják legalább akkor hanggal képviselni. Ahogy én látom, ma már mindenből túlkínálat van. A fogyasztói szokások ugyan nem nagyon változnak, de az átlag hifi termékek és a kézzel készült egyedi high-end berendezések paletája egyre színesedik, gazdagodik, még ha ebből mi, itt eruópa közepén, csak megkésve vagy egyáltalán nem kapunk híreket. Fogalmazhattam volna úgy is, hogy nincs kialakult kulturája. Az audiolife például ezért van, hogy valamennyi mégis csak legyen. A high-end az audioipar művészete, alapvetően keveseknek szól; valahogy úgy, mint ahogyan nem lóg minden nappaliban egy-egy Picasso vagy Brueghel kép, esetleg csak a repróik. Ugyanis a high-end nem olcsó hobbi, senki nem mondta, hogy az. Miért a borsznobkodás olcsó? Vagy a vitorlázórepülés? Elérhető, de tenni kell érte.

Végezetül szeretném megköszönni Péternek az áldozatos és türelmes munkáját, ami az oldal dizájnját illeti. Audiolife blog dizájn: budapestavantgarde.blog.hu

Címkék: zene, kultúra, hifi