Mentés másként - zseniális lemezek minimáláron

Kezdő hifisták egyik legnagyobb gondja - miután egy tűrhető rendszert felépítettek -, hogy a gyűjteményüket milyen darabokkal gazdagítsák. Elment az összegyűjtött pénz a cuccra, de csak kellene pár új lemez is. Ilyenkor kell igazán a zenei muníció, hiszen végre van min, de gyakran már nincs mit hallgatni. Ugyan a régi lemezek is jól szólnak az új rendszeren, de annyi minden jelent meg és annyi mindenről lemaradtak, itt az ideje egy kicsit törleszteni. Megnőtt az igény az egyik oldalon, ami maga után húzza a másik oldalt is.

Vészesen közelít a 2012, ami ugye kőkemény év lesz mindenkinek, úgy gondoltam készítek egy összeállítást olyan - minőségi - lemezekből, amelyekkel átvészelhetjük az ínséges napokat és a lehető legolcsóbban beszerezhetőek. A formátumok tekintetében nem tettem különbséget cd és vinyl között, csak jó legyen és olcsó. A válogatásnál elsődleges szempont volt a lemezeken hallható zene művészi, másodlagos a megszólalás minősége, de ez nem azt jelenti, hogy lenne közöttük olyan, mi rosszul szól, inkább azt, hogy a sorrend szerintem így korrekt.

Melodia

A régi lemezgyűjtők tudják, hogy az orosz kiadványok finoman szólva nincsenek a helyzet magaslatán. Gyakran nagyon jó előadók borzasztó minőségben kerültek felvételeikre, ehhez járul az a tapasztalat, hogy az orosz lemezkiadványok a múltban pontosan ugyanolyan hanyagul készültek, mint bármely más orosz termék. Akad azonban pár, amely hibátlan, mind a nyomat, mind a zene, mind a hangminőség. Mivel ezekből a lemezekből nagy mennyiséget gyártottak és a hazai háztartásokban rengeteg volt belőlük, könnyű beszerezni őket és nagyon-nagyon olcsóak. Én mindegyiket 300 és 500 Ft közötti áron vettem. Elsőnek rögtön egy favorit: Csajkovszkíj: B-moll zongoraverseny. Szvjatoszlav Richter zongorázik, Karajan vezényli a Bécsi filharmonikus zenekart. Ha ép lemezt sikerül kifogni, remekül, gazdagon szól ez a klasszikus felvétel.

Hungária

Hungaroton klasszikus zenei sorozat - dacára az ingadozó minőségnek - remek vételeket kínál. Mivel sokat nyomtak belőlük, olcsóak. Itt most csak párat ajánlanék, olyanokat, amelyek tényleg világszínvonalúak. Az első és az egyik favoritom Bernstein Budapesten ’83 címmel jelent meg. Bernstein a Bajor Rádió Szimfónikusait vezényli. A Zeneakadémián elhangzott hangverseny felvételét a Magyar Rádió készítette. Bartók: Zene, Bernstein: Divertimentio hallható a lemezen, zseniális előadásban egy nagyszerű karmestertől. A második ajánlatom fiatal Kocsis Zoltán Bach zogora concertokat játszik. A két részes lemezen mindegyik darab jól sikerült, idértve a felvételt is. Ránki Dezső majd minden kiadványát ajánlani lehetne, én most a Chopin-t ajánlom (Chopin preludes SLPX 12316), szóló zongora, nem kiemelkedő, de jó felvétel. Szintén jók a Ferencsik vezényelte Beethoven lemezek, de azt hiszem, az ötödik és a kilencedik szimfónia sikerült a legjobban, a hangjuk kissé tompa, de ez nem mond ellent annak, hogy 500 Ft-ért beszerezhetőek és nagyszerű előadások. Lelőhelynek az antikváriumokat és a Concertot tudom ajánlani.

Vegyesvágott

CD-k. Az EMI/Sony folyamatosan nyomja a régi klasszikusait, többek között Glen Gould felvételeit. Gouldról ugye tudjuk, hogy mániákusan ügyelt mind a felvételei minőségére, mind a megszólalásra. A MüPa lemezboltjában nagyjából 2000 és 2500 Ft között kb 1 méter Gould kiadvány található. Én leginkább a Bach felvételeit tudom ajánlani, de a Beethoven zongoraversenyt is melegen ajánlom, ahol Bernstein vezényel. A Great Recordings of Century sorozatban korábban már megjelent lemezeket adnak ki újra, rengeteg nívós felvételt, ugyan majd mindegyiket újramasterelték, de ez legyen a legkisebb baj. 1500 és 2500 Ft közötti árfekvésükkel olcsónak mondhatóak. Nálam a No.1 a Szymanowski lemez (Stabat Mater, Sir Simon Rattle-lal).

Jazz cd-k. Aki itthon valaha vett már jazz lemezt, ismerősen csenghet neki a bmc név. A Budapest Music Center egyben kiadó is, 2011-ben indította el a legfrissebb sorozatát, amelynek egyelőre 3 anyaga jelent meg. A lemezek egységesen 1500 Ft-ba kerülnek, én a három megjelenés közül egyértelműen a Szabados György-Joelle Léandre duó felvételét ajánlom. Egyrészt azért, mert ez Szabados György utolsó felvétele, ebből a szempontból is jelentős, másrészt a rajta hallható zene miatt. A hangfürtben a többi BMC egységesen kettőfél, ezek közül jelenleg e legtöbbet a Borbély Mihály Kodály lemezét hallgattam mostanában. Brad Mehladeu-nak volt egy sorozata még a kilencvenes évek végén, The Art of The Trio címmel. Az öt részes sorozat jelenleg 2500 és 2800 Ft között kapható. Az én favoritom és egyben javaslatom a harmadik rész, a dalok. Az ecm egyszerű papírtokban touchstones néven nyomja újra a régi klasszikusait. A 10 eurós ár egy letöltéssel egyenértékű. Az első Anouar Brahem és az Oregon kötelező darab minden valamire való zenerajongó gyűjteményében. Beszerezhető: bmc, rocks.

Kortárs elektronika. Egyből hazai pálya. Realistic Crew új lemeze, erről is írtam már korábban, most nem ismételném meg. (zárójelben csak annyit, hogy a hifi shown Martin Glennar az Audio Note-tól azonnal lecsapott a lemezre) A Blind Musican alig pár ezer forintért beszerezhető mondjuk a wave-ben, de közvetlenül az előadóktól is rendelhető, bitang jól szól. A DDK production egyéb lemezeit is ajánlom - legfőképpen a Bobakrome-Bobafett anyagokat. Beszerezésre továbbá ajánlom a deep-et, egyrészt tart még a 12%-os akciójuk, másrészt a régebbi cd-k folyamatosan akciósak, harmadrészt az ember mindig talál valami érdekeset. A végére nem maradt más, mint kellemes zenehallgatást kívánjak. Úgy legyen.