Csöves csoda? – Sovtek EL84

A csöves erősítők egyik legnagyobb hátránya, hogy öregednek. Az elektroncső sajnos nem szilíciumkristályból van, így élettartama véges. Néhány ezer üzemóra után működése láthatóan és hallhatóan is csökken, szép fénye halvány derengéssé, tiszta hangzása elmosódottá válik.

Csillagosok, katonák

Ez a hátrány olykor előny is. A csövek ugyanis minőségben is különböznek egymástól, pont ez az elektroncső egyik varázsa, hogy bizonyos keretek között tetszés szerint cserélhető; ugyanazt a típust a gyárak eltérő hangzásban, eltérő minőségben készítik. Most így hirtelen a vodka és a Kalasnyikov mellett (talán még a kaviár) kevés olyan dolgot tudnék mondani, amiben az orosz ipar kiemelkedőt alkotott. A Sovtek márkanévre azonban minden hithű hifistának felcsillan a szeme, a piros-fekete csillagos embléma mindig is a minőség jele volt. A Sovtek egyébként eredetileg gitárerősítőkbe gyártja a csöveket, de megfizethető áruk és az elismerten jó hangzásuk miatt a hifi iparnak is kedvelt típusa. Négy darab EL84 három cd árából kijön, és akinek ilyen típusú csövekből épült az erősítője, nem árt, ha elgondolkodik a cserén – már ha eredetileg nem ezek vannak benne.

Szedd jól szét!

Nem vagyok barátja a módosításoknak és egyedi berhelésnek, azok közé a naiv vásárlók közé tartozom, akik megbíznak a tervezőkben, elfogadják a készüléket olyannak, amilyennek eredetileg készítették. A legtöbb esetben a tervezők eredeti koncepcióját a csodát ígérő "mágusok" át sem látják, nem hogy jobbat hoznának ki belőle. Az esetek nagy hányadában csupán megbontják valahol, az ígért hangminőség javulás pedig hatástalan placebó marad. Viszont, ha az eredeti állapot megerőszakolása nélkül lehet hasznos tuningot javasolni, nem vagyok rest megosztani másokkal is. A csövek a folyamatos használat miatt amúgy is öregednek, cseréről gondoskodni kell, és ha már veszünk valamit, jót vegyünk. Én ugye jelenleg egy Audio Note P1-et használok Push pull üzemmódban, amiben jelöletlen csövek vannak, ráadásul nem is teljesen újak. Kérdezhetnénk: miért nem raknak eredetileg is Sovteket az erősítőkbe? Egyrészt raknak, a Szint 2-ben már találkozni többek között AN emblémás, márkás csövekkel is, másrészt a P1 a Szint 1-be van optimalizálva, amelyben eredeti szándék szerint is "átlagos" alkatrészekből épül. A csövek elhasználódása sajnos komolyan kihat a hangminőségre, és bár egyesek szerint a régi csövek adják a legjobb eredményt, ezzel kapcsolatban nekem egészen más tapasztalatom van, ugyanis a Sovtek-ek meglepően jól szólnak, sokkal jobban, mint a tucat kínai, vagy a Tungsram. A tuning pofon egyszerű, és könnyedén visszaállítható. A hangzásjavulás egyértelmű és igen „látványos".

Csiribí-csiribá

Nem is az a legfőbb észrevétel, hogy tisztább lett és minden paraméterben feljebb léptünk, hanem az egész megszólalás változott, olyan érzés volt, mintha nem ugyanaz a rendszer zenélne. Eddig nem különösebben érdekelt, ha a „jelenlétérzet" nem volt tökéletes, felvételi sajátosságnak tudtam be, de miután az új csövek bekerültek, triviálissá vált, és nem volt más dolgom, mint az egyik hangfalat pár centivel előrébb húzni, rögtön 3D-s lett az élmény. Ugyanez történt azokkal a hibákkal is, amelyeket a cd játszónak és egyéb tényezőnek tulajdonítottam: az énekhangok érdessége, a túl sok mélyhang és a nagy kivezérléseken tapasztalható harsányság, vagy az itt-ott elsikkadó részletek. Végig gondolva mégsem az az igazi nagy tapasztalat, hogy odafigyelve kell hifizni, vagy az, hogy az első dolog, amit tehetsz: tuningolj. Hanem az, hogy nem kell mágusnak lenni, legendákat szövögetni, mindenféle egyéb ezotérikus-magaslati ködbe burkolózni, hetekig a fórumokat bújni: ami jó, az jó, ennyi, pont. Ha minőségi alkatrészből épült cuccok vesznek körül, a dolog teljesen természetessé válik, és fordítva: tologathatod és módosítgathatod ítéletnapig a hangfalat és az erősítőt, soha nem fogja azt az eredményt hozni, mint egy profi. És most biztos meglepődtek azok, akik az ilyen magas labdák lecsapására gerjednek: a négy cső nem volt 15 000 Ft, szállítással, mindennel együtt, tehát korántsem az ár számít. Erősen ajánlom azoknak, akik régi csöves erősítőket hallgatnak.