Record Store Day és más finomságok

Idén április 21, 22-én zajlik a fizikia formátumokra izgulók, független lemezboltok napja, a Record Store Day.

Nemzetközi színtéren pezsgő, itthon általában kellemes családias hangulatban telő rendezvényen – abban a néhány megmaradt lelőhelyen –, minikoncertek, dj-k és egyéb programok várják azokat, akik megismerkednének egy valóságos lemezbolttal, az ott dolgozókkal vagy akár fognának vinylt. 2012-ben egyébként az öreg csontváz Iggy Pop a nagykövet. Szintén ide kapcsolódik, hogy idén a Musicland/Neonmusic, Wave mellett a Deep is beszáll a buliba, és példának okáért, a frissen alapított (made in Hungary) Legenda Records első két kiadványát is meg lehet vásárolni. Ozon Timeframe EP-t, meg valami újdonságot is, asszem talán Zombie Girlfriend.

Egyéb kulturális finomságok is akadnak. Zajlik például a Portfolio Points kiállításdömpingje Budapesten. Ehhez kapcsolódva szeretném elmondani a Tisztelt Egybegyülteknek, hogy Péter barátom – akinek keze munkája többek között ennek a blognak a dizájnja is* – legfrissebb képeiből nyílik kiállítás a Forma Galériában. A megnyitón és az utána következő afterpartyn pedig szerény személyem fogja a hallgathatatlanul szar hiphop és dupstep vinyl lemezeit egymás után lejátszani. Inkább urbánus muzsikák lesznek, amire lehet ritmikusan beszélni. Ezen utóbbit Snow barátomra bíztam, Ő is Péter egyébként. Szóval Gramofon muzsika meg kikiáltó. Irány a Kitkatt klub, jöjjenek a Veszett lelkek.

Aztán: aki még nem tudná, kicsit megfeküdt a cd játszóm. Kiment benne az izzó, ami a kijelzőjét világítja meg. Pénteken levittem Miskolctapolcára szervizbe mindannyiónk Gyuri bácsijához. Ha már ott voltam, akkor készítettem egy interjút is vele, amelynek apropója: idén éppen 40 éve van a pályán. Úgy gondoltam, ne mindig csak róla szóljon a fáma, engedjék néha szóhoz jutni Őt is. Az egyórás beszélgetés rövidített verziója a következő posztban lesz olvasható. Például azt is megtudhatjuk, hogy ki Gyuri bácsi kedvenc zeneszerzője illetve karmestere, és azt is, hogyan kell rendszerezni a klasszikus zenei cd-ket, mi köze van az ország – és szerintem Európa  – egyetlen saját készítésű légcsapágyas lemezjátszójának a helyi kiserdőhöz. Hamarosan... 

*Ezúton küldöm csókom annak az agyoniskolázottnak, aki az egyik fórumon képes volt észrevételezni, hogy a fejléc digitális kollázsában, idézem: „ferdén áll a kar lemezen” Tényleg???