Sok jó program hétvégére

Ez a hét különösen sűrűnek ígérkezik az aktív koncertlátogatóknak, még úgy is, hogy a fele már elment.

 

Azok a szerencsések, akik Budapesten élnek, a hosszú hétvégére bőven el lesznek látva zenei programmal. Kezdjük ott, hogy pénteken az akusztikus zenének és az elektronikának találkozási pontján, az A38 hajón lép fel a Jazzsteppa nevezetű zenekar, akik ugye elviekben dupstepet játszanak, de teszik mindezt hangszerekkel, kvázi akusztikus módon. Nincs ebben semmi meglepő, van akusztikus a technot játszó zenekar is, úgy hívják, hogy Elektro Guzzi, pár cikkel odább szenteltem nekik egy fél bejegyzést. Minő véletlen, hogy pont az volt a koncertben a jó, ami emberivé tette a „gépzenét.”

A Jazzsteppa nevének első szótagjában a jazz szó sem véletlen, ugyanis a két tag eredetileg az alternatív (de utálom ezt a szót) német jazz életben eltöltött hosszú idő után alakította a Jazzsteppát, és váltottak elektronikára, persze csak a maguk módján, a zenéjüknek gerincét továbbra is a fúvós hangszerek, elsősorban a pozan hangzása adja, na meg a dob, ami a dupstepben egyértelmű. Van itt minden egyébként, néha egy kis drum and bass, sok sziréna és még több női vokál. Néha úgy szólnak, mintha egy szving klasszikust bedarált volna a mintavevő. Miles Davis és Ornette Coleman után szabadon.

Szombaton a Corvintetőn a Realistic Crew lép fel. Érdekes módon az Audio Note-nál igen sikeres ez a hazai zenekar. Ezt csak azért írom, mert a legutóbbi lemezüket Martin Grennal – a szemüveges-tetkós srác, aki a nagy Audio Note szobában demózott Házimozi Shown – még ősszel szerezte meg. Azóta már vittem újabb két lemezt, hiába a jó rendszerekhez jó zene dukál. Mellesleg szerintem az sem mindegy, hogy a világban megrendezésre kerülő számtalan high-end shown magyar lemez is megszólal. Egyébként erről a témáról bővebben szeretnék majd írni, sőt, ha minden igaz, egy beszélgetést is összehozok, de erről később. A végére maradtak az izgalmas programok. Vasárnap, azaz április 29-én az Árkád és Petyka barátom szervezésében a legjobb hazai graffitisek mutatják meg, miért szeretik Budapestet. A program címe: Szeretlek Budapest! –, lesz zene is, reklám nélkül ennél többet azt hiszem nem is kell írnom.