A dizájn oltára - BeoPlay A9

BeoPlay_03.jpgOlvasom, hogy megjelent a "legújabb" Bang & Olufsen aktív hangfal és médialejátszó. Nem mintha a többi készülékük frissítését követtem volna, de ennek a terméknek már annyira nincs hangfal, vagy zenelejátszó kinézete, hogy megakadt a szemem rajta.

Mégis azt kell mondjam, szép ez a Beoplay A9, bár nekem általában nincs szemem az ilyesmire, kivagyok a dizájnbútoroktól is, már/még az IKEA-ban is jó nagyokat ásítozva követem a feleségem, aki viszont látható izgalomban méregeti a kocka, hasáb, ovális és egyéb formába sajtolt bútorokat, majd elhalmoz kérdésekkel, mihez mi lenne a jó, és hogy tetszik-e? Ühüm, válszolom erre, vegyük meg. Ezzel le is van tudva a dolog, nem kell tovább nyűglődni, én meg mehetek végre haza.

a9_03.jpgKb ennyi izgalmat keltett bennem ez a "lavór" is, ami inkább egy hősugárzó, vagy beltéri parabola antennára hasonlít, de ugyanennyire lehetne újságtartó, vagy bármi egyéb, esetleg egy derítőernyő. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy őskonzervatívként lemaradtam valamiről, ez a valódi high-end, amit én hallgatok, az pedig egy rakás ócskavas, csúnya cipősdobozba csomagolva. Vagy legyünk korrektek és fogalmazzunk óvatosan, így talán közelebb jutunk a valósághoz: high-tech. Szép szó ez is. Ezek a készülékek tipikusan a dizájnra rámenő, arra kihegyezett termékek, amelyek ugyan technikailag impozáns adatokkal villognak, de hát a Beoplay 9-ben is hagyományos hangszóró van, meg egy D osztályú erősítő, ami ugyan a helyigénye miatt könnyű megoldás, de a kapcsolóüzemű táp már inkább a negatívumok oldalára billenti a mérleget. 

Az viszont látszik, hogy a high-tech minden egyébben megjelenik. A kezelése például egészen futurisztikus: elég csak hozzáérni és máris reagál, hagyományos kapcsoló valószínűleg nincs is rajta. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ezek a részletek adják az "erejét" és az előnyét, mert a vásárlásra a kinézetén túl semmi nem bíztat. Ennek ellenére a Bang & Olufsen bátran hirdeti magát hangminőségben is az elsők között, ami azért elég túlzásnak tűnik, innen a cipősdobozok árnyékából. A kérdés adott: mihez képest? Amennyibe a BEO termékei kerülnek, abból simán lehet venni egy "hétköznapi" audiofil rendszert, ami valószínűleg hangminőségben előzi a dán márkát. 

Beoplay_9.jpgVégül is miért ne mehetne a mainstraim hifi ebbe az irányba (is)? Vannak olyan brandek, amelyek kifejezetten ezt a réteget célozzák meg, a BEO soha nem akart a nívós high-enddel versenyezni. Azt gondolom egyébként, hogy ez még mindig jobb, mint a hétköznapi formába csomagolni ugyanezt. Itt legalább a dizájn dob még valamennyit a végeredményen. Mindamellett én mint ortodox audiofil, ezt a terméket bőven túlárazottnak tartom.  

Mondjuk kíváncsi lennék a hangjára.