Az űr hangjai - havi mixajánló

maxresdefault.jpgEzer és egy éve tervezem, hogy nem csak lemezeket és előadókat, hanem elektronikus zenei mixeket fogok ajánlani, amelyek annyiban sokkal kényelmesebbek, hogy nem kell őket sem megvenni, sem letölteni, egyszerűen csak ráklikkelsz a play ikonra, és már megy is.

A mixeknek számtalan előnye van, többek között az is, hogy a producerek a saját zenéiket így promózzák, ezért a mixeiket telerakják a még meg nem jelent zenéikkel, amiket ergó csak itt hallhatsz. Mivel ma már minden valamire való underground előadónak és producernek van saját kiadója, vagy ha nincs, akkor majd lesz, azok a zenék is általában egy mixben jelennek meg, amelyek majd a jövőben fognak kijönni az adott label-en - vagy nem, ilyenre is elég sok példa akad.

(A legidegesítőbb, amikor Youngsta, a dubstep koronázatlan királya és egyszemélyes nemzetközi dj-e a saját, Rinse fm-es műsorában állandóan megemlíti a jobbnál-jobb zenékre, hogy forthcoming, aztán azóta is várom őket.)

asc-znaki-big.jpgVelem nem egy, nem kettő, hanem nagyon sok alkalommal történt meg, hogy egy mixben hallottam olyan zenét, amit nem ismertem, de felkeltett az érdeklődésem. Szerintem ezerszer kúlabb ez, mint a youtube vagy a különböző platformok algoritmusa. A mixcloud szinte kivétel nélkül mindent felismer, ha nincs tracklist, akkor is. Továbbá, a mixek önmagukban is jók, és egy-két óra kellemes szórakozást nyújtanak. 

Az első mixet, amit ajánlani szeretnék, az általam igen nagyra tartott és a szcénában is elég komoly hírnévnek örvendő kanadai ASC (James Clements) követte el, aki egyébként az auxiliary kiadó főnöke. ASC általában puttyogós, besorolhatatlan stílusú elektronikus zenét ír, amelyek elvontak, mélyek és borongósak, többnyire 170 bpm körüli tempóban. De emellett készít  a dark-ambientes, drone-os lassú trackeket is. Az alant lévő mix is ilyen. Sötét, esős novemberek tökéletes aláfestő zenéje lehetne.

 

A második mix szintén tőle van, de ezt már bevallottan a távoli galaxisok nemlétező hangjai és az űr ihlette. És ebben már szinte csak auxiliary zenék vannak. Szerintem ez is nagyon patent válogatás lett. Jó, mondjuk nekem majdnem az összes auxiliary lemez megvan, szóval kissé elfogult vagyok, ezt érdemes belekalkulálni.

A harmadik mix a Deep Medi dubstep kiadó Hospitality nevű buliján készült, még a múlt hónapban. A saját sound sytemmel rendelkező csapat elég komoly neveket futtat, így a dj-k is öreg veteránok már -  Mala rendszeresen játszik a bulijaikon, és mint tudjuk, Ő kizárólag régi vonalas, old school arc, tehát csak vinylről.

Ezt a mixet Kaiju nevű kollektíva követte el, de később átdolgozták a live-ot, egy kicsit fel lett túrbózva, ez a végleges formája. Szerintem ebben a műfajban ez egy kiemelkedő mix, egy hónap alatt 16 ezren hallgatták meg: 

 

A következő poszt(ok)ban talán majd én is elkövetek egy-egy rövidebb mixet az új lemezeimből szemelgetve, de erről majd később. Addig is hallgassátok ezeket. Szóval fül- és/vagy fejhallgató fel, erősítő be, hangerő fel, és mehet! 

Címkék: zene, mixajánló