PSVANE a csúcson: ACME és az Audio Note Uk. 4242E

 

acme-01.jpgElég gyorsan pörögnek az események elektroncső fronton. Még be sem indult az ősz, ami hagyományosan szezonnak számít a hifiben, máris friss, ropogós hírekkel tudok szolgálni.

Történt ugye, hogy a Western Electric idén a legendás 300B típusú csövet újraéleszti, ez is szeptemberre van időzítve. Úgy tűnik, hogy a kínai PSVANE is belecsapott az ezüst gletteres lecsóba és rögtön két extra fejlesztést is kihozott.

Az előző posztban áradoztam a budget 300B-N-ről, ami az angol GEC-X4-es ráncfellvarrt reinkarnációja, az infógyűjtés során bukkantam rá a jelenlegi top termékükre, az ACME sorozatra. A hír olyannyira friss, hogy a legtöbb csőtípusnál még árak sincsenek, képek is csak pár helyen.

A honlapon található hosszas fejtegetést érdemes elolvasni, bár sok minden nem fog kiderülni belőle. Az ACME a PSVANE csúcsa, öt éves fejlesztés eredménye. Minden benne van, amit a PSVANE eddig felhalmozott az elektroncső gyártással kapcsolatban.

acme-02.jpgArra törekedtek, hogy az anyaghasználat és a technológia maximumát hozzák ki ezekből a csövekből. Ahogy az manapság lenni szokott, 3D tervezést alkalmaztak, hogy a csövek ne csak jól szóljanak, hanem még szépek is legyenek - bámit is jelentsen a vákuumcsövek esetében az, hogy szép. Amúgy az én szememnek bejön a dizájn, szerintem baromi jól néznek ki a fekete alapon a piros feliratok.

A széria majd’ minden teljesítmény triódát tartalmaz, és ezzel jó hír a kisteljesítményű csöves erősítők szerelmeseinek, akik közé szerényen magamat is sorolom. Az különösen tetszett, hogy a tesztelés és a fejlesztés során a végeredmény annyira átütőre sikerült szerintük, ami leginkább a lélekhez szól és nem csak a fülhöz.

Az évekkel ezelőtt kezdődött fejlesztést Ők egy útnak érzik, aminek most a végére értek, tanulságos és élményszerű volt, a cél a lehető legjobb vákuumcső elkészítése, mi más is lehetne. Ezzel együtt a PSVANE lecserélte a szlogenjét is: The Best or Nothing-re. Hát, nem szerények, az biztos. Mivel ezt a best dolgot ellőtték, pár év múlva megjósolhatóan majd ezeknek a csöveknek a felturbózott verzióit köszönthetjük, de nem akarok cinikus lenni, vagy akár csak annak látszani.

Az árak valószínűleg nem lesznek alacsonyak. Egyelőre a 300B-val kapcsolatban van adat, az kb 300 ezer jó magyar forintot fog kóstálni vámmal, szállítással együtt. Nem olcsó, vagy ahogy az egyik barátom írta: nem occó. Ha és viszont azt nézzük, hogy a PSAVANE WE replika szériája is elég jól sikerült, akkor – és ezt ők írják – az ACME széria darabjai lehetnek az újgenerációs csövek egyik csúcsai.

Mivel a 2A3 is lesz ebben a sorozatban és vagyunk egy páran, akik ezt a csövet használjuk, szerintem hamarosan el fog jutni hozzám is. (Tudtommal jó pár tucat Vindicator pislákol széles e hazában) Kitűnő upgrade lehetőség, főként azoknak a szerencséseknek, akiknek a Silver Signature verzió zenél otthon.

acme-03.jpgA PSAVANE azonban az ACME mellett is tartogat még finomságokat. Qvortrup szellőztette meg még kb két éve az interjúmban, hogy lesznek, majd néhány napja a facebookon Steve Hoffman fel is fedte, hogy elkészültek a molibdén anódos AN Uk. feliratú a 4242 típusú (Ez tulajdonképpen a molibdén anódos 211-es) és 300B csövek, amelyeket szintén a kínai csőlaboratóriumban készültek.

Nos, Hoffmann beszámolójából kiderült, hogy a 4242E-ek jobban sikerültek mint az ELROG 211-ese, pedig azok se rosszak – és akkor azt hiszem, finoman fogalmaztam. Hoffman, akinek egyébként a legdurvább, hatos szintű AN rendszere van otthon, amúgy privátban hangmérnök, azt írja, hogy nem lesznek drágák a csövek, és kb késő ősszel lehet az első szériát rendelni, addig tart a párbaválogatás, az első 1000 db már legördült a gyártósorról.

psavane-01.jpgFeltehetően az első eresztés gyorsan elmegy, így aki kíváncsi rá, jelezze a hazai AN dealernél, mielőtt kipörögnek. Nyilván azután is lesz, de akkor majd kicsit többet kell várni rá.

Nekem egyébként már ezer éve feltűnt, hogy Qvortrup nem valami szuper ritka 211-est hajt a saját Gaku Onjában, hanem egy PSAVANE-t, csak azt nem tudtam, hogy az pontosan micsoda. Azt azért sejtettem, hogy nem a mezei széria, ami kb egy százas (összehasonlításként a WE replika 2A3 180 pénz volt), hanem annál azért jobb.

psavane-02.jpgAzt viszont senki sem tudta, hogy pontosan mi. Na most már tudjuk. Az AN Uk az eddig készült legjobb 211-es vette mintául, amikor ezt a csövet elkezdték fejleszteni. A molibdénnel egyébként elég nehéz dolgozni,  iszonyúan kemény, az olvadáspontja 3500 (!) fok, speciális szerszám szükséges hozzá, ami jelentősen megdobta a gyártási költséget.

Hát, kíváncsi vagyok. Mondjuk én nem fogom tudni tesztelni, de meghallgatni talán sikerül. Akinek viszont Jinro-ja van, vagy bármi, amiben 211-es és 300B típusú cső van, most már az ACME-vel együtt két lehetősége is van a fejlesztésre.  Sőt, a 300 B esetében a friss Western Electric is játszhat. Micsoda kánaán!