Line Magnetic - bevezető

 

684ef7.jpgAzt már megtapasztalhattuk, hogy az alsó polcos kínai termékek mellett léteznek komolyabb gyártók is, amelyek elérik, olykor meghaladják a már régen kínai kézben lévő és ott is gyártott európai brandeket.

Az egyik ilyen a Line Magnetic, amelyet egy kínai audiofil testvérpár alapított még 2005-ben. Mindketten erősen rá voltak csavarodva az ötvenes évek, többségében amerikai márkáira, legfőképpen a Western Electricre. Kezdetben az eredeti készülékeket javították, és építették újra, innen egyenes út vezetett a másolatok elkészítéséhez - Kínában vagyunk, ugye.

Az alapító Zheng Cai a kilencvenes években kína egyik legismertebb rádió üzemében dolgozott, és fölösleges energiát a hobbijában élte ki, az akkor még gyerekcipőben járó high-endben. Zheng hamar rájött, hogy Kínában nincsenek jó csöves erősítők, aminek okaként azt találta, hogy nagyon rosszak a kimenő transzformátorok, amelyek köztudottan a csöves erősítők alapjai, és hogy a piac ezen szegmense szinte teljesen szűz.

line-magnetic-we-replica-tube-amp-2.jpgÍgy hát összefogott a szintén nagy audiofil öccsével, Zheng Xi-vel és alapítottak egy apró trafó üzemet, ahol többnyire csúcsminőségű kimenőkkel kísérleteznek. Azonban hiába voltak sikeresek, a trafógyártás és főként a kísérletek elvitték az összes pénzüket, de alig hoztak valamit a konyhára, így kénytelenek voltak más után nézni. Ebben az időszakban alakult meg a Cayin nevű kínai csöves erősítő manufaktúra, amelynek egyik részvényese is volt az idősebb Zheng. Mivel Zheng korábban is mérnökként dolgozott főként a rádiótechnikában, egyenes útja vezetett a Cayin-hoz, ahol főmérnökként és vezérigazgatóként is dolgozott. Ahogy a Cayin sikere felívelt, Zheng egyre közelebb érezte magát ahhoz a tervhez, amelyet eredetileg megálmodott.

Zheng Cai-nak elég jó üzleti szimata volt, viszont bízott a fejlesztésben is. Ez utóbbi miatt - a vezetés nem értett egyet azzal, hogy fejlesszék tovább az erősítőiket, míg Zheng ezt akarta erőltetni - végül eljött a Cayintól és 1995-től kezdve szabadúszóként megfordul egy sor kínai gyárban. A kétezres évek elejére megismerte és megtanulta a különböző cégeknél, hogyan kell építeni és eladni a high-endet, így 2005-ben belevághatott abba, amit igazán kedvelt. Egy olyan brandbe, amely a régi old school alapokon, de már modern technológiával, gépsorokon készül. Ez lett a Line Magnetic. (Maga a cég egy összeolvadásból alakult, a két Zheng testvér alapvetően a fejlesztésre létrehozott cégeit olvasztották egybe.)

Zheng azonban tisztában volt vele, hogy a high-endből önmagában nem fog tudni annyit termelni, hogy tudjon fejleszteni is, ami a high-endben egyenlő a kísérletezéssel, és ami meglehetősen költségigényes. Így az eredeti koncepció mellett egy OEM üzemben gondolkodott, és a bérgyártott termékek bevételéből finanszírozta a high-endet.

line-magnetic_cd.jpgA know how-t a régi dolgok, elsősorban a Western Electric másolása és továbbfejlesztése adja, ez egy különálló cégben és helyiségben készítik, mintegy 500 négyzetméteren. A bevételük 70%-át a bérben és exportra gyártott termékek piacából szerzik. Az OEM gyáruk Guangzhuo-ban van, a high-end részleget a Zheng testvérek személyesen felügyelik, céljuk a Western Electric régi fényének visszaállítása. Ami nem is elérhetetlen cél, hiszen a régi WE gyártósort megvásárolták és felújították. Ezen készülnek a replikák. A Line Magnetic termékei viszont főként gépsorokon készülnek; a két cégben nagyjából száz ember dolgozik.

Jelenleg a fő profil a Western Electric újraélesztése és gyártása, amiből elsősorban a helyi igényeket elégítik ki, de lehet rendelni ide is belőlük, bár nem olcsóak. Akit érdekel, a honlapjukon utánanézhet, profik és abszolút felsőkategóriásak. Távol keleten hatalmas reputációja van a Western Electricnek és ezt a Line Magnetic ki is használja: az egyik legnagyobb beszállítója a számunkra teljesen ismeretlen kínai és japán brandeknek - és akik szintén a WE-t adják el saját név alatt. A cégben dolgozik Zheng fia Dawei is, akinek egyébként jazz zenekara is van. Dawei tervezte azt a gépet, amellyel a tölcséres magassugárzókba a mágneseket gyártják.

line20magnetic20lm-215cd.jpgNincs ebben semmi meglepő, ezt nagyon sokan csinálják így, hogy csak magyar példát hozzak, a Pointe és a Trafomatic Audio is sok szálon kötődik egymáshoz. De ha el akartok mélyedni ebben a világban, akkor a kint nagyon divatos chi-fi kereső szót tudom ajánlani.

(Chi-fi jellemzőn azoknak a kínai termékeknek a gyűjtőfogalma, amelyek ugyan tökéletesen ismeretlen és elég elvadul kínai márkaneveken forgalmaznak. Többnyire "egynyári" termékek, valamely sikeres termék gyártójának saját brandje(i), amelyek megegyeznek, vagy adott esetben kicsit jobbak is, mint az eredeti. Az árat úgy tudják alacsonyan tartani, hogy egyszerre gyártanak le egy tonnát, majd amint jön, úgy megy. Itthon az egyik legismertebb chi-fi a Sound Magic, de ilyen volt a legtöbb t-amp is, vagy az SMSL, vagy éppen a Fiio, de ide tartozik a Cocktail Audio, vagy éppen az Audioquest Dragonfly is. Amerikában a chi-fi vadászata külön oldalhajtása az audifil hobbinak, elsősorban az olcsó termékekre mennek rá.)

line_magnetic_lm-215cd_7.jpgA Line Magnetic nagyon nem chi-fi és bár kapható a kínai e-bayen, az Alibabán és a china hifi-n is, az ottani jellemzően egy-két évre készülő selejtektől fényévekre van, mind az építési minőségét, mind a konkrét audiofil tartalmát tekintve is. Szóval ott maradtunk el, hogy a környék egyik nagy beszállítói lettek, de azt még nem írtam le, hogy egyébként a 211-es és a 845-ös csövek nagy szerelmesei, a felső kategóriás erősítőik szinte mindegyikében ez a két típus van. Apropó csövek: itt is megválogatják a gyártókat, TJ Full music, és ettől feljebb lévő szinten mozognak, a saját márkás csöveiket feltehetően a Shuguang gyártja, két sarokkal arrébb.

Pár éve azonban nyitottak az audiofil kategóriában is, és létrehozták a 300-as és az 500-as szériát, amely már nem a WE másolata, és nem is a WE ihlette, hanem saját tervek alapján dolgoztak. Ezek a termékeknek egyértelműen az európia piacra készültek, a disztribúciós központ Franciaországban van, komoly honlappal és szupporttal.

line_magnetic_lm-215cd_1.jpgNem is aprózzák el, az árak nem ritkán duplázódnak, adott esetben háromszorozódnak, egy darabot nem tudsz tőlük rendelni, ahogy közvetlenül a kínai gyártól sem - és ez csak a disztribútor, nem a kereskedő. Innen egyszerű matematikai példával ki lehet következtetni, hogy a kinti 450 dolláros készülékből, hogyan lesz végül 1500 euró.

A megcélzott réteg nem is az audiofilek, hanem a high-end, találtam olyan lengyel forgalmazót, aki Accuphasse-el demózza őket, de nála van a Shindo is. Angol fórumokon többnyire AN-nel, és az ismertebb japán márkákkal említik egy lapon. 

Én is itt az egyik fórumban találkoztam a nevükkel és egy DAC-nak a fotójával, amikor az AN Cd2-es poszthoz kerestem képeket. 

Persze a magyar hifista leleményes, és mivel mind a kínai gyár, mind a francia disztribútor rövid úton elhajtja az egyéni érdeklődőt, kénytelen megkeresni azt a kínai kereskedőt, aki képes is, és akar is ide szállíttatni, valamint megfizethető és nem ver át - ugyanis a kínai kultúrában a másolás nem elítélendő dolog, és ezzel a Line Magnetic is tisztában van. Innen nem nehéz kikövetkeztetni, hogy amit az alibabán veszel, az nem az eredeti Line Magnetic, hanem az OEM, csak rákúrják ugyanazt  a feliratot. Az persze, hogy a webes rendeléskor a képen a gyár honlapján látható fotó van, ne tévesszen meg senkit: pont erről beszélek.

Na de hogy jött nekem ez az egész Line Magnetic dolog, amikor soha nem akartam magamnak WE replikát hat ezer dollárért? 

Hát úgy, hogy megakadt a szemem a Line Magnetic LM 215-ös cd játszóján. Hogy miért? A kalapácslakk színű merev fém ház, ami a Sparkler korai dolgaira emlékeztetett, meg a technikai felépítésén. PCM1792-es dac chip, Sanyo mechanika, szeparált tápellátás és a kimeneten egy dupla 12AU7-es cső. Egyszerű felépítés, és elég jó review-k - olyanoktól, akiknek egyébként Audio Note cd 4.1-esük van otthon. Kell ennél több? 

line_magnetic_lm-215cd_4.jpgA cél egyértelműen a donor volt, ugyanis ránézésre nem tudom megmondani, hogy milyen hangja van, de azt sejtettem, hogy a végeredmény valószínűleg nem fog kielégíteni. És hát valljuk meg, ez egy entry level szintű készülék. 

Így hát felhívtam a házi modifikátoromat, Gábort, és megkérdeztem, lehet-e esetleg az én igényeimhez szabni. A következő beszélgetés zajlott le közöttünk: 

- Van benne hely? 

- Van.

- Akkor lehet.

Itt most egy kicsit megállunk. Annyit még megírok, hogy a Line Magnetic máshonnan is ismerős volt, ezért én abba az irányba indultam el.

Folytatása következik, legyetek türelemmel.