A legkisebb testvér - Audio Note Cobra

cobra-1024x777.jpgAmikor megláttam, hogy megjelent a Cobra, az Audio Note Uk legújabb integrált erősítője, amit már elég régen ígérnek, egyből az jutott eszembe, hogy írok róla egy posztot. Viszont csak ilyen béna címek jutottak az eszembe, mint például: "high-end aprópénzért", vagy a "belépő szint alatt árban". Aztán feladtam a küzdelmet, és maradt a rövid tömör megnevezés. 

Az idei hifi shown Daniel Qvortrup-pal beszélgetve éppen azt fejtegettem neki, amikor a telefonján megmutatta a végleges típus egyik fotóját - nyilván utalva arra, hogy miért írtam meg, hogy még nincs kész, mikor lám, hamarosan itt is van -, hogy ez az erősítő pont ide, Magyarországra lenne jó, hiszen itthon a vékonyabb péntárcájú audiofilek is kaphatnának egy jól kinéző, csövest, elérhető áron, amiben van egy NOS TDA1543-as DAC is, plusz usb bemenet. 

Daniel csak mosolygott ezen, később esett le, hogy miért. Szóval van már vagy két éve annak, hogy ősszel a Dove-ban elköltözött "gyár" bemutatta a Cobra prototípusát, ahol is Qvortrup egészen pontosan elmesélte, hogy milyen indítattásból készült el a Note első igazi sorozatgyártott terméke. 

Én persze naívan arra gondolam, hogy milyen jó lesz ez a hazai hifistáknak, akiknek az elkölthető pénze és az igényeink a metszéspontja kábé a Cobra körül találkozik.

cobra-01.jpgMert hogy kap egy csomó jó dolgot a hang mellé, ami ma már alapelvárás. Például nagyobb teljesítményt, táviránytítót, usb bemenetet, az integrált erősítőbe épített NOS dac-ot, ami - Note szokás szerint - TDA1543-ra épül. És hogy a high-end igények is ki legyenek elégítve, a Cobra teremészetesen jól illeszkedik a cég által kínált hangfalakhoz. Ha pedig már van otthon valami, akkor sem kell megijedni, mert a push pull üzemmódban dolgozó erősítő teljesítménye elegendő a mai, kissé érzéketlen, háklis impedancia menetű dobozokhoz is.

Mindez persze csak az én, kellően naví elképzelésem volt, a valóság kissé kiábrándítóbb, ugyanis a Cobra eredetileg az amerikai piacra készült, az ottani középosztály igényeihez szabva. Egészen pontosan a mai húsz- harmincéves generációnak, akik jellemzően már nem hallgatnak cd-t, viszont érzékenyek a divatokra és van bennük annyi nyitottság, hogy bevállaljanak egy csöves erősítőt. A Cobra a "beetetőnek" szánt erősítő, a tapogatózás a nulladik lépés felé - a cukros bácsi első nyalókája. Ha pedig elégedett vele, akkor bátran léphet feljebb a Note világában. 

A két dolognak nem kellene feltétlenül kioltania egymást, miért ne lehetne jó lehetőség a kelet-európai, szerényebb anyagi lehetőség között élő hifistáknak is - gondoltam? Csak sejtem, nem tudom, de Daniel mosolya valószínűleg ez utóbbira irányult, mivel nem tudjuk még az árát. 

A bemutatóján mindenesetre egy speciális, szint egyes AZ hangfallal demózták, aminek nyilván az az oka, hogy kiegyenlítsék egymást és elérjen a szinergia a hangminőségben is oda, ahol a Note játszik.

Utólag persze átgondolva rá kellett jönnöm, hogy van még emellett is naív elképzelés a részemről. Mégpedig az, hogy ha valami jó is és olcsó is, akkor az nagyon fog menni. Hiszen eddig is volt - és most is van  - pár olyan termék, amely kiállja ezt a próbát, és mégsem kell kutyának sem. 

Az is biztos, hogy ha elkezdek kutakodni a múltban, vagy inkább az emlékeimben, azt kell mondjam, régebben is így volt. Itthon soha nem kellett az, ami nem volt drága, de jó volt. Valamiért a hazai közönség szereti kimutatni, hogy a minőség mennyire fontos a számára, egészen odáig, amíg elő kell venni a pénztárcát, mert akkor az esetek igen nagy hányadában - éles helyzetben - végül a Tesco gazdaságos kerül be a kosárba.

cobra-02.jpgInkább szabály, mintsem kivétel, hogy a hifisták többsége szeret jól vásárolni: olykor tízezer forintos árkülönbözet esetén is inkább a Massdropos hamisított gagyit lebutítottat veszi. Fogalmam sincs, miért van ez, de így van. Magyarul a Cobra az a lehetőség lenne, amire minden érdeklődőnek fel kellene kapni a fejét, aki eddig szeretet volna magának Audio Note-ot, de nem volt rá elég pénze.

Mivel ebben az esetben nem egy rendelésre, kézzel készült termékről van szó, más lesz a kereskedői hozzáállás is: magyarul a minimum rendelést el kell érni darabszámban, ami megint az érdeklődőknek jó, hiszen raktárról vihető. 

Szeretném ezt a posztot egy lelkes mondattal zárni - bárha tudom, az ilyen jellegű kísérletek többnyire balul sülnek el - így inkább azt írom, hogy az új dizájn sokkal jobb lett, mint a korábbi prototípus, illeszkedik a Note formavilágába. A Cobra egyébként a jövő év elejétől rendelhető. Én a magam részéről kíváncsian várom.