Távol-Kelet közelben – Choseal digit IC majdnem teszt

Choseal-04.JPGEzt a kábelt a tulajdonosa* azzal a kommenttel küldte el nekem, hogy hallgassam meg, majd legyek kegyetlenül őszinte, már ami a hangját illet. Rendszerépítés előtt áll, viszont pár dolgot már most be tudott szerezni, és amíg nincs min meghallgatni, elküldi nekem.

Ritka az ilyen hozzáállás, már csak azért is, mert a többség érzelmileg azonosul a saját rendszerével, és nem nagyon hajlandó semmilyen kritikát elfogadni. Nos, ez a veszély most nem fenyegetett.

Meglepetés

Choseal-01.JPG
A vásárlást nyilván az motiválta, hogy a kábel technikailag elég jó paraméterekkel rendelkezik, ellenben látványosan olcsó. (super bargain, ahogy az angol mondja). Ez azt hiszem a kínai termékenél nem meglepő. Mert hogy itt egy igazi kínai termékről van szó, semmi mismásolás, Made in China vastagon szedve – valamiért itt nem játszott a másolás, a Choseal nem koppintott, ők ezt gyártják, így néz ki, pont.

Az első meglepetés akkor ért, amikor megérkezett a csomag és kinyitottam a dobozt. Egy nyolcezer forintos kábel esetében az ember nem sokat vár, ehhez képest a Choseal kifejezetten jól néz ki, minőségi csavaros dugókkal, elég jó szigeteléssel, impozáns vastagságban. Mondjuk úgy, hogy a sommelier is elsőnek a látványt teszteli, én itt annyit mondtam volna a hegyvidéki borversenyen, hogy tükrös, sötét maggal. A kinézet azonban ebben az esetben majdhogynem semmit nem jelent, hiszen mi a hifi cuccokat a hangjukért vesszük, azt meg nem tudtam megmondani, hogy szól, amíg be nem dugtam.

Kígyónak lábsó

Choseal-02.JPG(Bár ismertem olyan Szakértőt, aki már ránézésre megmondta, hogy egy készüléknek milyen hangja van. Eddigi tevékenységéből egyelőre az derült ki egyébként, hogy attól függően ítéli meg a cuccokat, éppen melyiken lehet a legtöbbet keresni. Szuper és megbízható forrásnak tűnik – akárcsak a Távgyógyítók, akik mindenre tudnak hatásos gyógyulást. Bár az a módszer igazán akkor hatásos, ha hiszünk benne. A többi halandónak meg marad a körzeti orvos meg a józan ész.)

Mielőtt még rátérnék a tesztre, némileg mentegetőznöm kell. Mivel ez a kábel egy 32 ohmos digit IC, ami eleve nehezen tesztelhető, eléggé megnehezítette a dolgom, lévén nekem csak cd játszóm van, nincs futómű-dac kombóm, amin nyugodtan és főként hosszú távon meg tudtam volna hallgatni. A másik komoly probléma az összehasonlítás. Akkor jártam volna el helyesen, ha begyűjtök néhány „kategóriatársat” és hosszas A-B-A tesztek során megállapítom, hogy a Choseal megéri-e a pénzét, avagy nem. Ezzel persze az őrületbe kergettem volna a barátaimat, akikhez bekéredzkedtem hallgatózni. A kérés viszont nem ez volt, hanem az, hogy érdemes-e beruházni egyáltalán erre a kábelre, és az, hogy viszonylag függetlenül minden egyébtől, körülbelül milyen a hangkaraktere. Ezt viszont nagyjából sikerült megállapítanom, belőni, hogy mennyire válhat be egy nagyjából körvonalazódott rendszerben.

Bérgyártásból élnek

Choseal-05.JPGPróbáltam utánanézni, mégis melyik cég, és milyen céllal, milyen indítékkal gyártja a kábelt. Nos, a Choseal nem csak kábelekkel foglalkozik, hanem intelligens rendszerekkel és hálózati adapterekkel is. Shenzenben vannak helyileg, ami Ghuang Dong tartományban található; itt van a Shuguang is egyébként. Bérgyártással is foglalkoznak, többek között a Panasonic beszállítói, trafókat, szerelt kábeleket és tápegységet készítenek nekik, nyilván nem kis mennyiségben. A kábelgyártás tehát egyértelműen  a profiljukba illik, csak nem az audiofil kategóriában gurítanak nagyban.

A honlapjuk letisztult, bár nem túl informatív. A komolyabb kábeleik mindegyike monokristályos, nagy tisztaságú réz vezetőkből áll, a szigetelés mindenütt egyforma, egy szövetmintás, de nem szövött, kissé rideg műanyag. Ez a kábel a TA 5201 típus. Leírást sehol sem találtam róla, nem nagyon tesztelték, ellenben rengeteg helyen kapható, ebből kifolyóan az ára olykor nagyságrendekkel is eltérhet. (És simán lehet, hogy a sok között akad hamisítvány is. Ugyanis a kínaiak nem csak a "nyugati" cuccokat, hanem a sajátkaikat is másolják) 

Mi mennyi?

047_2_anim.gifAz első kérdésem az volt, amikor kiderült, mennyiért vették, hogy lehet-e valamit - bármit - ennyiért kapni? A hifisták ilyenkor már eleve legyintenek. Ráadásul kínai, érted, kíííínaiii hallom a képzeletbeli hangokat. Hát a helyzet az, kedves olvasóim, hogy a környezetünkben található ezernyi és tízezernyi termék mind-mind kínai. Az a monitor, amin ezt a cikket olvasod: kínai, a géped, amire a monitor rá van csatlakoztatva: kínai, a ruha, ami rajtad van: kínai, a szék, amin ülsz: kínai, és ha lenne ilyen, akkor a kábelekben áramló bitek is kínaik lennének. Azaz kíínaaiiak.

És nem hinném, hogy amikor a Media Marktban, vagy a netes áruházban kinézed magadnak az egeret, akkor azért utasítasz el valamit, mert kína... bocsánat: kííínai. Ugyanis nem nagyon van más. Ezt a hifisták egyébként úgy csinálják, hogy felállítják maguknak a saját ökölszabályaikat, majd, ami ettől eltér, azt elkezdik fikázni. Így lehetséges, hogy a hazai hifimágusok között van olyan, aki egy halál egyszerű, árnyékolatlan telefonkábelt behúz valami harisnyába, forraszt rá négy kínai rca aljzatot, majd elkezdi tolni a kontentot, hogy ez nyolc rugóért jobban szól, mint a kínai gagyi. Nem szól jobban. Mellesleg az esetek egy nagy részében egész egyszerűen használhatatlan, mivel úgy gerjed, mint a franc.

Everything is Made in China

Korántsem meglepő módon jó ideje a hifi igen nagy részét is kínában gyártják, vagy ott szerelik össze. Az Audiolabon át a Quadig mindegyik kínai tulajdonban van. Ehhez képest a Choseal egyáltalán nem gyenge, és nem szól rosszul. Azt ugyan nem hinném, hogy a Choseal külön fenntartana egy komoly teszt rendszert, ahol fülre is belövik a kábeleket, de mivel a gyártástechnológia megvan, a réz vezetőn meg sokat nem lehet mókolni, gondolom nem nagyon nyúlhatnak mellé. Mégis: tudok kapásból mondani pár olyan madzagot, ami nem szól így, és szintén kínai. Most akkor viszont újabb kérdések merülnek fel, és oda jutunk, mint a sima hifiben is, mindegyik cuccot le kell tesztelni, és egyre kevésbé érdemes elzárkózni azoktól a termékektől, amelyek Távol-Keleten készülnek.  

Majdnem szeánsz

A Choseal nem egy éles hangú kábel, inkább lágy, főként a középtartománya tiszta, noha picit fedett. Itt még érdemes beszélni a tonalitásról, hiszen ez még nem az a szint ahol a zene egységéről és a koherenciáról lehetne és kellene megállapításokat tenni. A basszusa egy kissé búg, de ez lehet, hogy az adott rendszerre igaz, ahol ezüst vezetőjű kábelre cseréltünk. Ha megszokjuk, nem zavaró sehol, nagy hibája nincs. Nem emel ki semmit, és nem is fed el, egyben van a hangja. A zeneisége kellemes, és elég fókuszált is, a komolyabb összekötőkhöz képest viszont egy kicsit mackósabb, lassabb.

Még egyszer mondom: nyolc ezer forintról beszélünk. Összehasonlítási alapként ott voltak a nagyok, a százezres és a kicsit olcsóbb társak. Hozzájuk képest sincs nagyon szégyenkezni valója, de nyilván nem lehet velük egy lapon említeni. Van karaktere, ami jó, mert azt gondolom, hogy a színtelen és jellegtelen hangú kábelnél nincs rosszabb. Ez az a pont egyébként, amikor a hifi elkezdődik, itt már van miről beszélni, már van jellemezhető sajátosság, már el tudjuk helyezni a képzeletbeli audiofil skálán.

Choseal-03.JPGElég jól lehet vele „játszani”, az éles hangú rendszerekben kifejezetten nyereség a használata, és szerintem ott is, ahol a kis monitorok alsó regisztereinek hiányán kell javítani. A részletei rendben vannak, noha nem egy szőrszálhasogató típus. Én azt mondom, hogy a belépőszinten és afölött egyértelműen nyereség, a kicsit komolyabb rendszerekben pedig odafigyeléssel használható, ami egy ilyen árú kábel esetében nagyon szép eredmény. Bevallom, nem tudom, hogy mit adnak ma tíz ezer forint alatt, adnak-e egyáltalán valamit, de ha igen, valaki próbálja ki, milyen mellette, mellettük. Van egy tippem, hogy nem fog leszerepelni. Kapásból nem is nagyon tudok mondani hasonló kategória társat. És igen, lehet gondolkodni vagy hüledezni, kinek-kinek a maga vérmérséklete szerint: a kínaiak már a spájzban vannak. 

*Ezúton is köszönöm Iminek a bizalmat meg persze a kábelt is. A többieknek meg a türelmet, ami a meghallgatásokat illeti.