Audio Video és egyéb trendek 2017 - előzetes

Idén is a szokásos novemberi hétvégén rendezik meg az ország egyetlen és legnagyobb hifi és high-end tematikájú rendezvényét a budapesti Marriott Hotelben, immár 18. alkalommal.

Szerintem, aki valaha járt már a tizennyolc év alatt akár csak egyszer ezen a rendezvényen, annak nagyon nem kell bemutatni, hogy mire számíthat. Aki pedig rendszeresen jár, annak csak annyi az újdonság, hogy éppen melyik szobában melyik forgalmazó mutatja be a termékeit. Tizennyolc év hosszú idő, sok minden történhet ennyi idő alatt, az ember azt gondolná, hogy van valami fejlődés is, pedig ahogy nézem, épp az ellenkezője történik.

Egészen elképesztő ma belegondolni, hogy volt idő, amikor két kiállítás is volt ugyanabban az időben Budapesten, és mindkét hotelben több tucat szobát is be lehetett járni. 

nyito_marriott.jpgManapság, akárcsak tavaly, már két egészen különböző kiállítást kell összedolgozni, hogy legalább az alap látogatói létszám meglegyen. Az alagsori részeken "profi fotós" dolgok lesznek kiállítva, akármit is jelentsen a "profi fotó" mint téma.

Őszintén szólva nem is tudom, pár éve még bizakodó voltam és olyanokat írtam, hogy simán megállta volna a helyét akármelyik nemzetközi show mellett a budapesti, ma már inkább csak csendben nézem, ahogy lassan megmerevedik az egész és kiütköznek rajta a hullafoltok. Csoda, hogy még egyben van valamennyire.

Na mindegy, félre a sötét gondolatokkal, lássuk mire számíthattok, Kedves Olvasók az idén, már ami engem illett. Tavaly kipróbáltam, hogy milyen egy egész napot eltölteni demó szolgaként, idén ilyen nem lesz. Nem csak azért, mert túl fárasztó, hanem azért is, mert inkább több helyre szeretnék menni, kevesebb időre, mint egyetlen szobában egy teljes nyolc órás szettet tolni. Kb egy-egy órás lemez csereberélős beugrásaim lesznek, a mostani és régebbi kedvenceimet és/vagy érdekességeket viszek majd, némileg függetlenül a hangminőségtől, amolyan élményzenélés jelleggel.

72_audio.jpgIdén a két nap alatt több szobában is össze lehet futni velem mint lemezlecserélő bajnok. (Hát, utólag visszaolvasva, elég szar poén, még elsüthettem volna az ötforintos lemezpörgyettyűt is, de inkább hagyjuk)

Eredetileg úgy volt, hogy a Humán Audiónak is besegítek némi zenével, de ők végül nem lesznek kint, sajnos nem készültek el az új termékeik időre. A nagyobbik AN szobában is fogok egy-két órát eltölteni, aztán majd meglátjuk.

Lesz viszont egy új hazai brand, a Bodnár Zsolt szárnyai alól kinövő 72 Audio, és Zsolt is kérte, hogy vigyek ki pár lemezt.

72_audio-01.jpgA 72 Audióról egyelőre nem lehet sokat tudni, de aki Zsoltot ismeri, és vannak így páran, hiszen Ő az egyik legrégebbi tagja és motorja is egyben a hazai DIY közösségnek, kb tudja mire számíthat. Zsolt jó pár éve kezdett el kísérletezni az új fajta maganyagokkal, mára érett odáig a dolog, hogy egy kész termék vált belőle. A fókuszban lévő MC trafó mellett a 72 Audio Zsolt saját otthoni dolgait hozza ki.

Azaz: Canton hangfalak, csöves végfokok, Emission Labs 300B-vel, saját kapcsolású és tervezésű előfok, és egy Garrard 402* Lenco L75 lemezjátszó egyedi plinth-tel. A kábelek is saját fejlesztések. Valamint lesz egy félvezetős riaa is, ami szintén hazai fejlesztés. Ebben a szobában kizárólag fekete lemezek fognak szólni, és mivel Zsolt többségében klasszikust és jazzt hallgat, kontrasztnak pont jók lesznek az én lemezeim. Vagy legalábbis, remélem. 

A kiállítók listája itt.

*Lásd a kommentet.