Breaking news - ELROG elektroncsövek

elrog.jpgMivel köztudottan ez egy csöves barát blog, nem mehetek el szó nélkül a csövekkel foglalkozó ipar újdonságai mellett sem.

Hírek a nagyvilágból rovatunkban egyből egy két évvel ezelőtti "újdonságról" számolunk be. A müncheni shown készült fotókon ütötte meg először a szememet az a furcsa, egyenes burájú cső, amire egy érdekes márkanevet gravíroztak. Már a forma tudatta, hogy ez bizony nem NOS cső lesz, hanem valami új. A kínai újgenerációs csöveket elég jól ismerem, Ők biztos nem csináltak volna ilyen formájú triódát, ahhoz ez túlságosan dizájnos.

ELROG-01.jpgAz ELROG egyébként egy aprócska német manufaktúra, mindössze egyetlen ember áll mögötte, Klaus Schaffernicht, aki soha korábban nem foglalkozott hifi elektroncsövekkel, ennélfogva mentes annak jellegzetes marketingjétől is, szóval egy valódi szaki, mint azt már jó párszor megszokhattuk ebben a hobbiban.

A sztorit én 6moons-on olvastam, amikor beütöttem a google-ba az Elrog márkanevet, ugyanis a weboldaluk igazi puritán, semmilyen információt nem tartalmazó, kizárólag német nyelvű felület. Nekem egyébként erről a szóról, hogy Elrog, először egy béka ugrott be, arra gondoltam, hogy biztos egy animációs film cuki főszereplője. Valószínűleg azért jutott ez az eszembe, mert a frog angolul a béka, és az Elrog hasonlít kiejtésében a frogra, de hagyjuk a freudi mélylélektant, nézzük, hogyan keveredett szegény Klaus az ingoványos hifi "indásztriba".

Azt írja a Srajan Ebden, hogy a Cayin német elektroncsöves erősítők két tervezője (Thomas Deyerling és Stefan Noll) látogatott el a lübteni műhelybe, ahová vittek magukkal egy 854-ös NOS triódát, hátha lehet vele valamit kezdeni. Na de mivel foglalkozott az Elrog, mielőtt Elrog lett volna? Hát repülőgépek és harcászati ipar által használt különböző, monokróm sugárcsöves monitorokban használatos csövekkel. Ilyen volt példának okáért az MRCA Tornadó típusú vadászgép is, amelynek részegységeit fejlesztette, de beszállítója volt a Boing-nek is. Az utóbbi időben pedig valamit mókoltak a gáz hajtóművek körül is, amit nem értettem teljesen. Lényeg, hogy Schaffernicht-t soha előtte nem érdekelték a hifi elektroncsövek. Az első látogatás alkalmával meg is mosolyogta a NOS cső primitív felépítését, de úgy tűnik, ráállt, hogy tervezzen valami hasonlót a nulláról – mindjárt fel is használva a mai modern technológiát, illetve mindazt a tapasztalatot, amit eddig összeszedett a repülőgépek monitorjainak csöveivel kapcsolatban.

A végeredmény egészen hasonló irányban mozdult el, mint az új generációs kínai csövek. CNC technológiával készült grafit anód, Jena üvegbúra sárgaréz lezárással, a katód egy speciális tórium bázisú wolfram. Impozáns. És mint azt megszokhattuk a "modern" elektroncsövekkal kapcsolatban az Elrog 845-ös sokkal komolyabban terhelhető, mint a NOS-ok, technikai paramétereiben lényegesen többet tud; ahogy a 6moons fogalmaz: "ipari erősségű". Két csővel immár 50 wattot lehet kipréselni az erősítőkből, ami, tekintve a csövesek hatásfokát, brutálisan hangzik. Az első Elrog csövek 2012-ben debütáltak Münchenben, állítólag elég meggyőző volt a bemutató – a szubkulturában már megszokott módon rögtön el is kezdték fikázni a jelenlegi csúcsot tartó Shuguangokat, ami tekintve, hogy egy pár Elrog csőkészlet ára 1600 dollár, sokszorosa a kínai verziónak, elég vicces, de mindegy.  

Elrog-02.jpgA 6moons cikk végén a szerző fel is teszi a kérdést, hogy akkor most vajon mi történik? Íme, az új király, aki lenyomja a kínai 300B-ket is? Vagy még korai előre inni a medve bőrére? (Ne feledjük, a Shuguang mérnökei angol tőkéből újraépítették a Western Electricet, ami jelenleg szinte minden csöves elektronikával foglalkozó high-end brand fantáziáját megmozgatta az egyre szűkülő és egyre kevésbé fellelhető NOS kínálat várható kihalása miatt. Ezzel kapcsolatban egyébként a legutolsó hír, amit szintén Münchenben mesélt Qvortrup, hogy egy svájci garázsban rátaláltak egy teljesen érintetlen, évtizedek óta használaton kívüli komplett elektroncső gyártó gépsorra. A bolt már le is van tárgyalva, de  és itt Qvortrup felnevetett , van egy kis gond a szállítással, a gépsor több mint 50 tonna. Haha!

elrog-05.jpgAz igazi kérdés persze az, mindent összeadva, hogy a német precíziós elektroncső újjáéledő mekkáját ki fogja megteremteni? Ugyanis az Elrog egyelőre kizárólag a legfelső prémium kategóriában gyárt, ennek megfelelő árakon, nagyon szűk termék kínálattal. Tulajdonképpen két csövet készítenek, a 845-öst és a 211-est. Jelenleg kellő kapacitása sincs, hogy komolyabb megrendeléseket teljesítsen. Vajon ki lesz az, aki meglátja benne a potenicált, és főként, ki, aki megtámogatja némi tőkével, hogy az Elrog  képes legyen komoly konkurenciát teremteni a Shuguangnak, amely marketingben és piaci beágyazottságban szinte egyeduralkodó a piacon?

A kérdés egyelőre nyitott, az Elrog mindössze két éve létezik, ezt még korai lenne eldönteni. Viszont figyelni fogom, és valószínűleg nem tévedek, ha a honlapuk megújulásával egyszerre megjelennének ezek a nagyon dizájnos, egyenes csövek a felső kategóriás erősítőkben. Azt hiszem, a jövő elkezdődött, innen már csak ki kell várni, merre felé indul.