Semmiért egészen - FX-Audio DAC-X6

fx-audio-dac-x6-01.jpgEgy ideje kényszerű garázsvásárt tartok otthon. Az ok egyszerű: megtelt a lakás és eljött a pillanat, hogy belássam, nem férünk el ennyi cucc között.

Mindig vágytam a letisztult környezetre, de egyre inkább sejtem, hogy nem fog menni. Mindenesetre a belátáshoz kellett az is, hogy megérkezzenek az állványok, amelyeken végre méltó helyükre kerültek az elektronikák.

A mostani poszt viszont nem ezekről a dolgokról szól. Még az ünnepek előtt próbáltam meg utólérni magam és határoztam el, hogy leíratkozok minden hírlevélről, mert teljesen feleslegesen bombáznak mindenféle ajánlattal, én nem így vásárolok.

A Drop-ra különösen dühös voltam, mert napi több alkalommal is ömlött a termékajánlójuk. Mivel a gmail tökéletes összhangban van a google-lal, ahol a Drop persze fizetett reklámokkal is nyomul, nem volt meglepő, hogy a fejhallgató erősítő kereséskor egyből azokat a találatokat hozta előre, amelyeket a Drop is hirdet.

fx-audio-01.jpgGondoltam, hogy teljes legyen az öröm, ha már leiratkozom a hírlevélről, lássuk, miből maradok ki. Nem nehéz kitalálni, hogy a reklám győzött.

Az FX Audio DAC-X6-as típusa egy mini DAC-kal felturbózott fejhallgató erősítő, ami akkor éppen 50 dollár volt a Dropon. Mivel az eredeti is kínai, a Drop meg még annyit sem tett meg, hogy átnevezze, nem tűnt nagyon nagy buktának. Gondoltam, belekóstolok ebbe a chifi dologba, legfeljebb valahová besuvasztom ezt is, nem olyan nagy.

Azt írta a mindentudó internet, hogy az FX Audio a 100 dollár alatti kategória egyik nagy vétele. Nohiszen, gondoltam, olyan kategória nincs, amibe ez a vacak a maga 17 ezer forintjával beilleszthető lenne. Ez még ugye nem hifi, főként nem audiofil, ez a par excelence chifi, azaz bagóért valami teljesen eszementen olcsó és patent egyszerű dolog, és jó esetben jobban szól egy fokkal, mint a telefon fejhallgató kiemenete, ami egyetlen chip, ebben meg van mondjuk kettő. A pénz nagyobbik részt a tápért meg a dobozért fizeted. Na meg a Dropnak.

Viszont azt is tudjuk, hogy a T-amp is egy szappantartó volt benne a filléres chip-pel és a 47Lab komplett céget és brandet húzott fel a tévékben található egy dolláros integrált erősítőkre, szóval legyünk óvatosak. Úgyhogy megnyomtam a leíratkozás gombot, de előtte azért - kis segítséggel - jól megrendeltem 50 kemény dolcsiért ezt a mini erősítőt.

Akinek van ilyen perverziója, könnyen megtalálja a mérésekkel egybekötött tesztet, és persze ezernyi fórumon is átrághatja magát, nagyjából ugyanazt olvashatja. Most nekem azt kellene megírnom, ha a menőségre pályáznék, hogy ez mennyire nincs így. Ez viszont nem fog menni, mert nagyjából egyetértek a tesztekkel. 

Valójában az FX Audio DAC-X6-os ennyi pénzért egy elég jó vétel. Nem nagyon értem, miért és hogyan jön ki. Persze ez azért álnaív dolog a részemről, hiszen pontosan tudható, hogy a mennyiség miatt ez még így is megéri.

Szóval, ha egy egyszerű és olcsó fejes erősítőt keresel, olyat, ami nem túl drága, de minőségi fejhallgatódhoz és többségében a digitalis világ egyik mamutját, az ún. cd lemezt hallgatsz, akor az SPDIF bemeneten keresztül ez egy hallgatható produktum.

A Grado SR-125e-vel például az új Bill Frisell szellősen és kellemesen szól. Az alsóbasszus persze hiányzik, vagy csak jelzésszerű, a középsáv viszont elég sima ahhoz, hogy ne húzzam a szám. A hosszabb távon azért feltűnnek hátrányok, az akusztikus felvételeken a hangszerek hangja grízessé válik, főként a cselló. A zongora cseng-bong, de nincs teste. Ha sok hangszer szól, tömörré válik. A hangerővel óvatosnak kell lenni, mert sok zene kéri, de csak rosszabb lesz tőle. Viszont annyira olcsó, hogy nagyon nem merem jobban szidni.

fx_audio-02.jpgA pozitívumok oldalán is vannak azért hangi jellemzők. Nem válogatós és meghajt bármit. Valahogy van benne némi nyugalom és kiegyensúlyozottság, ami a legfőbb értéke. Ha nem kínozzuk, akkor nem szól tömören, és valahogy nem akadsz fent azon, hogy itt két lemez ára van a mérlegen.

Hát szóval, kipróbáltam ezt a chifi dolgot is, egyszeri poénnak nem rossz, de nem az én felhasználói területem. Nyilván itt az a játék lényege, hogy ámuldozzunk azon, hogy gombokért egyáltalán megszólal és mondjuk nem torzít, mint a vadállat. Ha ezt összeadjuk azzal, hogy ez még nekünk itt Káeurópa mélyén sem számít sokat anyagilag, kicsit közelebb kerülünk annak megértésehez, hogy a piacgazdaság nyerő oldalán álló országában élő huszonéves fiatalnak ez miért poén. (Mondjuk pár sör, vagy egy koncertbelépő ára, ami neki elhanyagolható költség).

fx-audio0.jpgHa viszont onnan nézem, hogy mit tudunk kihozni belőle, kicsit változik a helyzet, de ez mindig ugyanoda vezet: azok, akik szeretnek jól vásárolni, kizárólag azt tartják fontosnak, hogy minden más mennyivel drágább és miért az? Emögött a spórolás fölötti öröm van, semmi más. Az időtállósága valószínűleg nem lesz hosszú távú, ez a minőség kb egy-két évre van determinálva. Addig viszont el lehet vele lenni.

Ha ezt szánod véglegesenek, akkor egy komolyabb tápot mindenképpen érdemes hozzá szerezni, mert amit hozzá adtak, az elég gyengécske. DAC-ként sajnos nem nyújt olyan fényes teljesítményt, mint fejeserősítőként, ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

A végén persze a papírforma jött be: ahelyett, hogy kevesebb cucc lenne otthon, egyel több lett. Szomorú szmájlifész.